Izaberi svoje putovanje na 13. Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma, ove godine 13. po redu a pod sloganom „Izaberi svoje putovanje“ otvoren je u hali Šumadija sajma. U prisustvu predstavnika resornih ministarstava, PKS, GTO Srbije, Ambasade Izraela, predstavnika turističkih organizacija i Grada Kragujevca, sajam je otvorila narodna poslanica i dugogodišnji istaknuti turistički radnik, Nataša Jovanović.

Kragujevac je postao jedan od zapaženih gradova na evropskoj mapi sajmova i zato imamo čime da se pohvalimo. Razvoj i unapređenje turizma i privlačenje pored domaćih i stranih turista, posle dve godine pandemije, ne bi bili mogući bez ogromne podrške Vlade RS i države i naravno GTO Srbije, rekla je na otvaranju Nataša Jovanović, narodna poslanica. Ove godine ostvareno je 4,5 miliona poseta, u protekle dve godine u Srbiji se otvorilo 46 novih hotela, podsetila je ona kao i na kategorizaciju velikog broja domaćinstava na seoskom području. To je turistički proizvod koji će biti promovisan u naredna tri dana na sajmu u Kragujevcu. Kulturno etno zaštićena područja sve više ulažu u razvoj turizma i preko lokalnih samouprva i preko pomoći resornog ministarstva i Vlade RS, a da bismo što više privukli ljude na domaći turizam, podeljeno je 400 hiljada vaučera u vrednosti od 15 hiljada dinara što je umnogome razvilo turističku privredu, istakla je Jovanović. Prema pokazateljima, Vlada RS je u turizam ove godine do oktobra meseca uložila 8, 9 milijardi dinara. Jovanović se zahvalila što su izlagači izabrali gostoljubivu Šumadiju i Kragujevac za promociju najlepših krajeva Srbije i regiona i poželela dobre poslovne kontakte koji će podići privredu.

Ovo je godina u kojoj se srpski turizam oporavlja i to ne vidimo samo kroz statistiku koja nam pokazuje da smo već prešli rezultate iz 2019. godine već i činjenicu koju su prepoznale međunarodne institucije i Evropska turistička komisija, kaže Marija Labović, direktorka GTO Srbije, koje su Srbiju prepoznala kao zemlju na prvom mestu po procentu rasta i oporavku kada je turizam u pitanju a to nam je podstrek da radimo još jače i snažnije na razvoju, promociji naše zemlje i dodatnim sadržajima turističkih destinacija, istakla je ona. Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma je jako važan jer u prvi plan stavlja ruralni turizam a to je turistički proizvod koji se sve više traži što pokazuju brojke domaćih i stranih turista u seoskim domaćinstvima. Ovaj sajam je sačuvao i segment gastronomije jer je to značajan činilac u našoj turističkoj ponudi i jedan je od top tri utiska svakog turiste.

Turističke potencijale, atrakcije i programe putovanja tokom tri dana sajma predstaviće preko 50 izlagača, uglavnom lokalnih turističkih organizacija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Izlagači su i turističke agencije, hotelijeri, banjska lečilišta, seoska domaćinstva, vinarije i destilerije. U hali Šumadija sajma predstaviće se i oko 30 proizvođača zimnice iz Kragujevca i Šumadije i drugih delova Srbije.

Bojan Pavlović, direktor GTO Kragujevac se zahvalio Ministarstvu turizma i omladine na podršci i organizaciji ovog sajma i u izgradnji turističko zabavno – rekreativnog parka na jezeru Bubanj koji će posetiocima biti na raspolaganju od proleća. Bez podrške GTO Srbije, grada Kragujevca i svih saradnika koji svojim radom i zalaganjem doprinose, ne bi bilo unapređenja kvaliteta turističke ponude u našem gradu koja je u mnogo čemu prevazišla 2019. godinu.

Zahvaljujući podršci grada Kragujevca sajmove možemo da organizujemo u punom kapacitetu, kazao je Aleksandar Štajn, direktor Šumadija sajma. Ponosni smo na činjenicu da ovih dana promovišemo nacionalni ali i regionalni turizam, dodao je on i pozdravio izlagače iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije. Osim bogate turističke ponude posetioci će moći da probaju i kupe proizvode zdrave hrane više od 30 domaćinstava. Siguran sam da će očekivanja ostvariti i izlagači i posetioci.

Drugog dana na platou ispred hale Šumadija sajma biće održana Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom na platou na kojoj će se takmičiti preko 20 ekipa takmičiti u kuvanju rakije.

Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma u hali Šumadija sajma trajaće do 26. novembra, a posetioci će moći od 10 do 18 časova pogledaju ovogodišnju ponudu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar