Inicijativa za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja upućena Gradskom veću

Udruženje građana Šumadijski centar za građanki aktivizam “Res publika” uputilo je Inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja Gradskom veću grada Kragujevca. Inicijativom se, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja, traži da se u najskorije vreme raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Potpisnici Inicijtative od gradske vlasti očekuju da medijima, produkcijama, udruženjima građana i drugim pravnim licima registrovanim za proizvodnju medijskog sadržaja, pruži priliku da svojim projektima konkurišu za javni novac, a građanima Kragujevca omogući pravo na medijski pluralizam. U tekstu se podseća na zakonsku obavezu da se “jedinica lokalne samouprave stara o ostvarivanju javnog interesa podstičući raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, što doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije”.

 

Inicijativom se traži ravnopravan tretman svih medija i od izvršne vlasti zahteva da im omogući da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima, ne deleći ih na podobne i nepodobne i ne uskraćujući im odgovore na postavljena pitanja.

Istovremeno, ukazuje se da su građani Kragujevca, u istraživanju koje je tokom novembra spoveo Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika”, kao najvažnije teme o kojima bi mediji trebalo da informišu, naveli komunalne usluge, transparentnost rada gradske uprave, ekologiju (Energetika, javna higijena), zdravstvo i socijalna pitanja, nezaposlenost, mladi, kultura, pa se od gradske uprave očekuje da prilikom raspisivanja Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u gradu Kragujevcu u 2019. godini, uvažavajući iznete stavove građana, definiše prioritetne konkursne teme

Inicjativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Gradu Kragujevcu svojim potpisima podržali su predstavnici Kragujevačkih novina, radija Zlatousti, internet portala Glas Šumadije i Pressek, agencije Iz Glave, produkcije IP sport media, radijske emisije „Kako ti kažeš„, Asocijacije nezavisnih lokalnih medija “Lokal pres”, NVO Centar za socijalne inovacije i integracije, NVO Centar za izgradnju mira, UG „300 Kragujevčana“, kao i nekoliko samostalnih novinara i građana

Post Author: Milos Ristic

Ostavi komentar