Iako opremljen najsavremenijim uređajem za testiranje, „Institut za javno zdravlje“ u Kragujevcu još uvek ne testira na Covid-19 ?

Na konferenciji za medije održanoj juče, Premijerka Ana Brnabić je kao jednu od prepreka za masovnije testiranje građana na virus Covid-19 navela broj referentnih labaratorija, kao i kapacitet naših ustanova ali i dodala da se na tome ubrzano radi jer će se testiranju pridružiti i „Institut za javno zdravlje Niš“, koji može da vrši 64 testa dnevno, Klinički centar Srbije sa 870 PCR i 1.500 brzih testova, ali i referntna laboratorija za mleko u Batajnici, koja trenutno može da uradi hiljadu i po testova dnevno.

Ostaje prava misterija, kako se na tom spisku nije našao „Institut za javno zdravlje“ iz Kragujevca, koji poseduje najsavremeniji uređaj za PCR testiranje. Već danima se govorkalo i javno i nejavno iz kragujevačkog instituta da ih čudi da im nije omogućeno da to rade jer su osposobljeni i spremni a svedoci su da zbog uskog grla, ponekad čekaju i 48 časova da im stignu rezultati uzoraka koji su poslati na Torlak.

Da li je to opet na sceni centralizacija Srbije, svođenje svih državnih aktivnosti na Beograd sa okolinom i Novi Sad, pa i po cenu zdravlja građana Kragujevca i ovog dela Srbije, pokazaće naredni dani. Iz „Instituta za javno zdravlje“ u Kragujevcu i dalje čekaju nestrpljivo odgovor na dopis kojim su ministarstvo obavestili da su spremni i u mogućnosti da testiraju građane Srbije na virus Covid-19.

Post Author: Milan

Ostavi komentar