Hindenburg postavio Adolfa Hitlera za kancelara

Posle osude na smrt zbog izdaje, pogubljen je 1649 godine engleski kralj Čarls I Stjuart. Tome je prethodila buržoaska revolucija koju je kralj izazvao svojim apsolutističkim načinom vladanja, kada je bio pobeđen od strane Olivera Kromvela u bitkama kod Marston Mura i Nezbija i zarobljen.

Rođen je 1882 godine Frenklin Delano Ruzvelt, američki predsedik i državnik. Za predsednika SAD biran je četiri puta uzastopce 1932-1945. Za vreme velike ekonomske krize sproveo je niz socijalnih mera, koje su mu donele veliku popularnost. Godine 1941. objavio je Povelju o četiri slobode: misli, vere, od bede, od straha. Potpisao je Atlantsku povelju sa Vinstonom Čerčilom i sa ogromnim autoritetom vodio američki narod u Drugom svetskom ratu. Kao jedna od najuticajnijih ličnosti, učestvovao je na istorijskim konferencijama u Kazablanki, Vašingtonu, Kairu, Teheranu i na Jalti.

Snimljena je 1917 godine prva džez ploča („Dark Town Strutters Ball“).

Nemački predsednik Hindenburg postavio je 1933 godine za kancelara Adolfa Hitlera, koji je formirao vladu zajedno sa Fon Papenom.

U gradu Deriju u Severnoj Irskoj, pripadnici britanskog 1. padobranskog bataljona pod komandom potpukovnika Dereka Vilforda i kapetana Majka Džeksona, ustrelili su 1972 godine 26 demonstranata tokom marša koji je organizovala Asocijacije za građanska prava Severne Irske u predgrađu Bogsajd. Trinestoro ljudi, od koji je šestoro bilo maloletno, umrlo je na licu mesta, dok je još jedno lice preminulo četiri meseca kasnije od povreda zadobijenih tokom ovog incidenta. Za ovaj incident koristi se izraz Krvava (prokleta) nedelja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar