Grejna sezona u Kragujevcu može da počne već 1. oktobra

Projekat unapređenja daljinskog grejanja u Energetici privodi se kraju a pogonski sistem kojim će Kragujevac sa grejanja na ugalj preći na gas biće spreman 1. oktobra. Završne radove na izgradnji nove najsavremenije kotlarnice obišao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Veliko je zadovoljstvo što se radovi privode kraju i što su izvođač i naša Energetika stigli sve da završe na vreme. Sa punjenjem sistema kreće se 5. septembra a već 15. septembra sistem će biti spreman za upotrebu, što znači da ukoliko bude bilo potrebe sa grejnom sezonom može da se počne već 1. oktobra, rekao je gradonačelnik Dašić.

U borbi za čistiji vazduh, kvalitetniji i bolji ekološki ambijent u kome ljudi mogu da žive, Kragujevac u čitavom regionu drži lidersku poziciju. Doneli smo, podsetio je gradonačelnik niz odluka među kojima je i odluka za izgradnju novih zgrada kojom se investitori obavezuju da za svaki lokal posade po drvo čime nadoknađujemo pošumljenost Kragujevca i Šumadije. Projekat unapređenja daljinskog grejanja jedan je od najvećih projekata i po vrednosti i po smanjenju izduvnih isparenja u vazduhu a svim zelenim odlukama pokušavamo da transformišemo Kragujevac, poručio je gradonačelnik Dašić. Govoreći o svetskoj krizi, a pogotovo energetskoj on je naglasio da se grad Kragujevac ponaša ozbiljno i odgovorno kako bi građanima obezbedio grejanje, pa makar na kraju to bio i ugalj. U slučaju da se dogodi nešto potpuno neželjeno, prekine dovod gasa, Energetika je u obavezi da obezbedi dovoljno energenata, ali je naša želja da ove godine postrojenje počne da radi na gas i ovo preduzeće prestane da zagađuje vazduh u Kragujevcu, kazao je gradonačelnik.

Energetika potpuno spremna dočekuje predstojeću grejnu sezonu. Radovi na izgradnji nove kotlarnice su završeni, a potpunu pogonsku spremnost očekujemo 15. septembra. Što se nabavke energenata tiče, potisan je ugovor sa Srbijagasom i srpskim rudnicima za 58 hiljada tona uglja, a deponovano je već pet hiljada tona, rekao je direktor Energetike, Andreja Ilić. Remontovano je staro postrojenje i kotlarnice po kragujevačkim naseljima tako da oba sistema ostaju u funkciji grejanja Kragujevca a u petak 2. septembra počinjemo sa punjenjem prvih pravaca, najavio je Ilić.

Novo postrojenje može da radi i na lako lož ulje i na ugalj tako da Energetika sada ima tri izvora za sagorevanje što je velika prednost, objasnio je Dejan Vladičić, rukovodilac projekta iz kompanije Energotehnika Južna Bačka, koja je izvođač radova. Postrojenje ima pet kotlova ukupne snage 110 megavata sa efikasnošću od 98 posto, što znači da se od ukupne energije gasa, 98 posto pretvara u toplotu i preda krajnjem korisniku što je velika ušteda.

Inače, poseban zahtev grada Kragujevca, naglašava Vladičić, bio je ugradnja sistema za monitoring izduvnih gasova, tako da je u novu kotlarnicu ugrađen najsavremeniji i najskuplji trenutno u svetu dostupan sistem koji tokom 24 sata u grejnoj sezoni pokazuje parametre svih izduvnih gasova, od praškastih materija do različitih oksida.

Post Author: Milan

Ostavi komentar