Gradu Kragujevcu odobrena sredstva za projekat pošumljavanja i ozelenjavanja u zonama oko novoformiranih saobraćajnica

Za sufinasiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja širom Srbije i ove godine je iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine obezbeđeno 100 miliona dinara. Sredstva će biti utrošena na nabavku sadnica i izvođenje radova na pošumljavanju zemljišta u nadležnosti lokalnih samouprava.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je juče u Palati Srbija ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva Ministarstva za ukupno 42 projekta pošumljavanja i ozelenjavanja, koji će se u ovoj godini realizovati u 37 lokalnih samouprava širom Srbije.

Grad Kragujevac je ove godine konkurisao sa Projektom sadnje drvorednih i lišćarskih sadnica u okviru novoformiranih saobraćajnica i blokovskog zelenila u stambenom naselju u Kragujevcu za koji su odobrena sredstva u iznosu 743.000 dinara. Ugovor je u ime grada potpisao Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Ovim projektom je predviđena sadnja u zonama novoformiranih saobraćajnica na teritoriji našeg grada, prostora oko Palate pravde i dela između stambenih zgrada u naselju Aerodrom. Pošumljavanje navedenih površina će u znatnoj meri doprineti poboljšanju uslova života naših sugrađana, smanjenju zagađenja vazduha, formiranju novih zelenih površina i unapređenju zaštite životne sredine kazao je Nikezić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da su lokalne samouprave i ove godine, na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine kandidovale dobre projekte, ističući da je pošumljavanje od neprocenjive važnosti za životnu sredinu.

– Od velikog je značaja što nastavljamo zajedno da radimo na ovim projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha, a pozitivno utiču i na vodni resurs i kvalitet zemljišta. Prošle godine smo, zahvaljujući ovom konkursu, ali i dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, zajedno zasadili više od 150.000 sadnica širom Srbije. Sada idemo dalje, a dobra vest je što je i ove godine na konkurs pristiglo dosta kvalitetnih projekata iz različitih delova zemlje. Povećanje procenta pošumljenosti Srbije je u skladu sa Zelenom agendom i to je naš zajednički cilj i zadatak, i zato ćemo nastaviti iz godine u godinu da odvajamo sredstva za ovu namenu – rekla je Vujović.

Post Author: Milan

Ostavi komentar