Gradsko Veće Kragujevca predlaže formiranje privremene Covid-19 bolnice na teritoriji grada

Gradsko veće pokrenulo je Inicijativu na današnjoj sednici pred ovdašnjim Kliničkim centrom, predsednikom Republike Srbije, Vladom i resornim ministarstvima za formiranje privremene COVID 19 bolnice u Kragujevcu. Razlog je otvaranje novih žarišta na teritorijama čiji pacijenti gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kako Vlada RS nije dala instrukciju za naš grad, lokalna samouprava ponudila je dvorane Jezero i Gordana Goca Bogojević, kao i halu Šumadija sajma.

Razlog za pokretanje Inicijative je novonastala situacija odnosno otvaranje novih žarišta na delu teritorije Srbije koju pokriva Klinički centar Kragujevac (Ćuprija, Čačak, Novi Pazar, Kraljevo… ), a u skladu sa preporukom Kriznog štaba.

Instrukcijama Vlade Republike Srbije i usvojenim protokolima lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostifikovan COVID 19, definisano je da se pacijenti kod kojih je potvrđen Korona virus ne mogu lečiti u kućnoj izolaciji, već se na lečenje upućuju isključivo u COVID 19 bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji i to: Beograd – Beogradski sajam, Niš – Sportska hala Čair i Novi Sad – Novosadski sajam, o čemu je 4. aprila grad Kragujevac obavestio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako teritorija koju pokriva Klinički centar Kragujevac nije obuhvaćena intrukcijama Vlade Srbije, a imajući u vidu nova žarišta i ograničene smeštajne kapacitete Kliničkog centra, ukoliko dođe do masovnog oboljevanja stanovništva, Gradsko veće za potrebe privremene bolnice opredeljuje halu Šumadija sajma i sportske dvorane Jezero i Gordana Goca Bogojević i stavlja ih na raspolaganje nadležnim organima.

Takođe, Gradsko veće pokreće inicijativu pred nadležnim organima za stavljanje Instituta za javno zdravlje Kragujevac u funkciju testiranja na Covid-19, kao i da materijalno i finansijski pomogne opremanje instituta i finansira deo troškova testiranja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar