Grad podržao 11 projekata verskih zajednica i organizacija

Grad Kragujevac je za projekte u oblasti vera koji će se realizovati u ovoj godini opredelio sedam miliona dinara i podržao 11 projekata. Zvaničnom potpisivanj ugovora o finansiranju/sufinansiranju projekata koje je obavljeno danas, u zgradi Gradske, uprave, prisustvovao je Mirko Čikiriz pomoćnik gradonačelnika za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i predstavnici verskih zajednica i organizacija čiji su projekti dobili podršku.

Grad Kragujevac na ovaj način šalje snažnu poruku da u našoj sredini postoji međuverska tolerancija i da ne pravimo razliku između crkava i verskih zajednica. Ove godine smo opredelili značajna sredstva za pomoć njihovim projektima i nijedan projekat nismo odbili. Nama je jako bitno da pomažemo izgradnju, rekonstrukciju, obnovu, čuvanje teološkog i religijskog nasleđa svih crkava i verskih zajednica na teritoriji grada Kragujevca. Potrudićemo se da u budžetu za narednu godinu planiramo malo više sredstava za ovaj konkurs – kazao je Čikiriz.

Podržani su sledeći projekti: Video i audio produkcija emisija i promo spotova pod nazivom „Obnova života“ Radio Zlatousti, Rekonstrukcija dela parohijskog doma crkvene opštine sušičke, Završetak radova na izgradnji letnjikovca crkvene opštine beloševačke pri hramu Svetog cara Lazara, Unapređenje rada Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“, Završetak radova na izgradnji objekta Zvonare pri hramu Svete Petke u Vinogradima, Postavljanje etažnog grejanja u sali parohijskog doma CO bresničke pri hramu Svetog Joanikija Devičkog, Letnjikovac u porti hrama Začeća Svetog Jovana Krstitelja u Jovanovcu, Izrada studeničkog kamena na trotoaru u porti hrama Svetog Vasilija Velikog u Maršiću, Izrada pristupnih staza oko hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u Grošnici, Rekonstrukcija drvene pokrivke na hramu u Ramaći, Sanacija i rekonstrukcija krovnog pokrivača  crkve Svetog Josipa i Sanacija fasade verskog objekta  Hrišćanske adventističke crkve.

Projekat za koji smo dobili podršku na konkursu nosi naziv „Unapređenje crkvene prosvete“ ili „Unapređenje rada Bogoslovije Svetog Jovana Zlatoustog“  i uglavnom se odnosi na pomoć oko plaćanja materijalnih troškova Bogoslovije. Smatramo da je to veoma značajno jer na taj način rasterećujemo malo našu decu i neka sredstva koja imamo, da možemo da uložimo u druge svrhe, a pre svega u prosvetne, odnosno u unapređenje rada škole. Mi nismo deo državnog sistema obrazovanja i zbog toga je naša situacija specifična, ali već dve decenije nailazimo na podršku i razumevanje grada – kaže Zoran Krstić, rektor Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“

Stjepan Vinojčić, župnik crkve Svetog Josipa u Kragujevcu zahvalio se na podršci gradu i istakao da je objekat u kome je smeštena crkva najstariji objekat van Beograda građen 1883. godine.

Ovaj novac nam je zaista dobrodošao da možemo da prepokrijemo krov crkve. U prethodnom periodu smo obnovili fasadu,a tražimo donacije i na drugim stranama kako bismo zamenili prozore – kazao je Vinojčić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar