Grad Kragujevac – učesnik Drugih Nacionalnih konsultacija o životnoj sredini – Stokholm+50

U okviru priprema Srbije za učešće na globalnoj konferenciji “Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika”, održane su Druge Nacionalne konsultacije, koju je uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Na skupu koji je okupio preko 70 predstavnika državnih institucija, civilnog sektora i akademske zajednice, u ime grada Kragujevca učestvovala je Ana Radojević, energetski menadžer. Zaključci ovih konsultacija biće predstavljeni na sastanku “Stokholm+50” u Švedskoj u junu 2022. godine, gde će učestvovati 59 država sveta, uključujući i Republiku Srbiju. Pored obeležavanja 50 godina od prve konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini, cilj ovog međunarodnog sastanka je i da ubrza sprovođenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja.

Na drugom panelu Ubrzanje implementacije ekološke dimenzije održivog razvoja i lokalne samouprave, Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca govorila je o Lokalnoj strategiji nisko-ugljeničnog razvoja i otvorenim podacima o potrošnji energije i vode u javnim zgradama.

Po rečima Ane Radojević, Strategija niskougljeničnog razvoja grada Kragujevca za period od 2021. do 2027. sa projekcijom do 2030. godine razvijena je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u okviru projekta “Climate Smart Urban Development” (Projekat klimatski pametnog urbanog razvoja), koji zajednički finansiraju Globalni fond za životnu sredinu (GEF), Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije i UNDP, uz tehničku pomoć Stalne konferencije gradova i opština, kao i RES fondacije. Cilj izrade Strategije je smanjenje negativnih uticaja klimatskih promena u Kragujevcu, dok sa druge strane, ovaj dokument javne politike treba da omogući građanima, javnom sektoru i privredi sigurno snabdevanje i pristup održivoj energiji. Usvajanjem ovog dokumenta javne politike stvoreni su preduslovi za obezbeđivanje ulaznih podatka i alata za praćenje nacionalnih i drugih obaveza koje proizilaze iz regulatornog okvira na nacionalnom nivou, a pre svega imajući u vidu obaveze Republike Srbije prema Sporazumu iz Pariza, kao i obaveze izveštavanja prema Okvirnoj konvenciji o klimatskim promenama. Ovaj dokument takođe, može da inicira, olakša i omogući pristupanje Grada međunarodnim ili regionalnim inicijativama koje se tiču klimatskih promena, kao i da posluži kao vodič za kreiranje klimatski senzitivnog budžeta na lokalnom nivou.

Pored izrade ovog dokumenta, predstavljen je i početak saradnje u oblasti borbe protiv klimatskih promena između Grada Kragujevca i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je počeo otvaranjem podataka o potrošnji energije u javnim zgradama u okviru projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene (aklimatizacija lokalnog razvoja). U saradnji sa ovim projektom je izgrađena solarna elektrana na vrtiću Zeka.

Post Author: Milan

Ostavi komentar