Gospojinske svečanosti u Kragujevcu

U okviru 13. Gospojinskih svečanosti u Kragujevcu i ove godine biće organizovan Sabor narodnog stvaralaštva, 28. avgusta, na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi jedan od četiri najveća praznika posvećenih Bogorodici, “Uspenije Presvete Bogorodice”. Ovaj praznik je i slava Saborne crkve u Kragujevcu.

Posle jutarnje Svete Arhijerejske Liturgije u 8 časova, uz blagoslov NJegovog Preosveštenstva episkopa Šumadijskog, gospodina Jovana, Smotra narodnog stvaralaštva biće svečano otvorena u 11 časova. U porti Saborne crkve i duž ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića od 10 do 19 časova preko šezdeset učesnika, odnosno 8 udruženja izložiće svoje proizvode.

Na ovoj manifestaciji posetioci mogu da vide i kupe zdrave proizvode, hranu, zimnicu i pića proizvedena u domaćinstvima u Kragujevcu i okolini, ali i iz cele Šumadije i Levačkog kraja, sa Kopaonika, iz Kraljeva, Čačka, Jagodine Užica itd. Udruženja i domaćini izložiće i unikatne predmete narodne radinosti i starih zanata.

U porti Saborne crkve u večernjim satima biće organizovan program kojim Eperhija Šumadijska najavljuje Gospojinske svečanosti koje traju od Velike do Male Gospojine, tj od 28. avgusta do 21. septembra.

U 18 časova, u porti Saborne crkve u Kragujevcu počinje Velikogospojinsko veče. Besednik je đakon Dr Zdravko Jovanović, docent na katedri za Patrologiju (Pravoslavni Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu). U programu učestvuju Narodni orkestar pod upravom Vladimira Panovića, umetnici Marina i Marija Gobović, Jovan Mihaljica, Vesna Dimić Ilić, Biljana Petković i glumac Avram Cvetković.

Sabor narodnog stvaralaštva organizuju Gradska turistička organizacija Kragujevac i Šumadsijska eparhija.

 

Foto : Jovan Živanović

Tekst : Snežana Milisavljević

Post Author: Milan

Ostavi komentar