Gari Kasparov posta svetski prvak u šahu, Britanija se obavezala da vrati Hong Kong Kini

Rođen je 1863 godine srpski pisac i pravoslavni teolog Svetolik Ranković, koji je realistički pripovedao o seoskom i palanačkom životu, a junaci njegovih dela su uglavnom ljudi razočarani u život. Otvorenih očiju je gledao svet i podvlačio tamne strane društva u doba raspada patrijarhalnog života. Završio je Duhovnu akademiju u Kijevu i bio nastavnik veronauke u Kragujevcu, Nišu i Beogradu i profesor bogoslovije u Beogradu. Napisao je 25 pripovedaka, tri romana, više stručnih i političkih članaka i udžbenika i prevodio je s ruskog. Dela – romani „Gorski car“, „Seoska učiteljica“, „Porušeni ideali“, pripovetke „Jesenje slike“, „Slike iz života“.

Usvojen je 1905 godine prvi ustav Crne Gore, kojim je ona definisana kao ustavna monarhija, ali je praktično svu vlast zadržao knez Nikola I Petrović. Vlada je zavisila od skupštine, još više od kneza, koji je imao pravo da postavlja i smenjuje činovnike. Tekst ustava, nazvan „Nikoljdanski ustav“, uglavnom je preuzet iz ustava Srbije od 1869.

U Pekingu su 1984 godine britanska premijerka Margaret Tačer i kineski premijer Zhao Ziyang potpisali sporazum kojim se Velika Britanija obavezuje da vrati Hong Kong Kini 1997. godine. Hong Kong je Kina dala u zakup Velikoj britaniji još 1898. godine na period od 99 godina.

Gari Kasparov je 1987 godine postao svetski prvak u šahu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar