Forum gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine

Obraćanjem lidera i najvažnijih gostiju otvoren je Forum gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine koji je ove godine posvećen efikasnom odgovoru lokalnih vlasti na vanrednu situaciju u javnom zdravlju i međunarodnoj saradnji u borbi protiv COVID – 19.

Iako smo se svi spremali za KOVID 19, susret sa korona virusom bio je šok za Srbiju i Kragujevac. Iz iskustva zemalja koje su pre nas prošle kroz epidemiju, znali smo da neće biti lako, istakao je gradonačelnik Dašić. Pokušali smo da ostanemo pribrani, da brzo mislimo, da poučeni iskustvom prijateljskog naroda Kine, preduzmemo sve korake kako bi zaustavili širenje korona virusa. I pored toga, broj zaraženih je rastao. Naš zdravstveni sistem uz nadljudske napore uspešno je odoleo, istakao je Dašić zahvaljujući se svim gradovima i zemljama prijateljima koji su u najtežim danima bili uz Srbiju.

Na kraju moram da istaknem koliko je značajna saradnja i prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom. Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku Kine Si Đinpingu, mi smo od početka pandemije imali podršku prijateljskog naroda Kine, istakao je Dašić. Pored šestočlanog tima lekara – eksperata koji su znanjem i iskustvom pomogli Srbiji da zdravstveni sistem što bolje organizuje u borbi protiv korona virusa, u Beogradu je otvorena laboratorija Vatreno oko za testiranje na virus korona, kao donacija Pekinškog institiuta za genetska istraživanja. Kao donacija BGI – a i kineske kompanije Ziđin druga takva laboratorija otvorena je u Nišu. U okviru medicinske pomoći, podsetio je Dašić, u Srbiju su stigli respiratori, lekovi, zaštitne maske i rukavice. Iz Kine je nabavljen i najveći broj vakcina. Zahvaljujući poštovanju protivepidemijskih mera i imunizaciji, uveren sam da su teški dana za nama. Vreme je da krenemo napred u realizaciju projekata koje je odložila pandemija.

Učesnicima Foruma obratio se i Siniša Mali ministar finansija u Vladi Srbije koji je kazao da države ovog regiona moraju da nastupaju zajedno jer je na taj način ovaj deo Evrope mnogo jači, atraktivniji i ineteresnatniji velikim zemljama kao što je Kina. Forum je važan jer je ovo prilika da gradonačelnici razgovaraju o problemima, razmene iskustva i održavaju komunikaciju, naročito u situaciji pandemije korona virusa i odgovora lokalnih vlasti na vanrednu situaciju u javnom zdravlju. Kina je važan partner Srbije u svakom pogledu i odnosi naša dva naroda i naša dva predsednika nikada nisu bili bolji.

Inače u radu Foruma pored ostalih učestvovali su gradonačelnik Ningboa iz Kine Điu Dongiao, gradonačelnik Kluž – Napoke iz Rumunije Emil Bok, zatim Rafal Bruski gradonačelnik Bidgošča iz Poljske i gradonačelnik mađarskog grada Vesprema Đula Porge.

Post Author: Milan

Ostavi komentar