Finska proglasila nezavisnost

Engleski kralj Henri VI (Henry), poslednji monarh iz dinastije Lankaster (Lancaster), koji je nasledio krunu 1422, kada je imao samo osam meseci, rođen je 6 decembra 1421. Svrgnut je u dinastičkim borbama („Rat dveju ruža“) i ubijen u maju 1471. u londonskom zatvoru Tauer.

Nemački kartograf Martin Valdzemiler (Waldsemueller) objavio je 6 decembra 1507.  prvu geografsku kartu novog kontinenta kojem je dao naziv Amerika prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija (Vespucci).

Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji doneli su 6 decembra 1792. odluku da izvedu na sud kralja Luja XVI (Louis). Revolucionarni sud ga je potom osudio na smrt i kralj je 1793. pogubljen na giljotini.

Finski parlament je u Helsinkiju proglasio 6 decembra 1917 nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila teritoriju, a posle Napoleonovih ratova postala je 1809. rusko veliko vojvodstvo.

Francuska i Nemačka su potpisale 6 decembra 1938 sporazum o nepovredivosti međusobnih granica, koji su Nemci poništili u Drugom svetskom ratu.

U Bici za Moskvu počela je 6 decembra 1941 protivofanziva Crvne armije protiv Nemaca koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. nemačke trupe pomerene su na 200 kilometara od Moskve.

Poljski lider Vladislav Gomulka (Wladyslaw) i nemački kancelar Vili Brant (Willy Brandt) potpisali su 6 decembra 1970 u Varšavi sporazum o normalizaciji poljsko-nemačkih odnosa. Kancelar Brant je tom prilikom na kolenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama nemačkog nacizma.

 

Slobodan Milošević proglašen je 6 decembra 1989 na sednici Skupštine Srbije za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

U najtežem masovnom ubistvu u istoriji Kanade, ubica je 6 decembra 1989 usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

 

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar