„Fijat“ vlasnik fabrike „Manjeti Mareli“ u Kragujevcu

A picture shows the Fiat Chrysler Automobiles (FCA) logo at the entrance of the headquarters, on April 19, 2015 in Turin. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

Grupacija „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) Srbija je zvanično od 1. maja postala stopostotni vlasnik firme „Manjeti Mareli“ koja u Kragujevcu proizvodi branike za automobil „fijat 500L“, saznaje Beta u sindikatu „Marelija“.

U sindikatu navode da je trebalo da „Manjeti Mareli“ bude integrisan u FCA, od čega se odustalo, zbog čega se sada pregovara sa poslodavcem o novom kolektivnom ugovoru.

U slučaju da je fabrika integrisana u FCA za njene radnike važio bi isti kolektivni ugovor kao i za radnike fabrike automobila u Kragujevcu.

Beti je u sindikatu „Manjeti Marelija“ ranije rečeno da je poslodavac u prvim razgovorima zahtevao od sindikata da se odrekne zakonskog prava na štrajk tokom važenja kolektivnog ugovora i to je bio uslov kompanije za potpisivanje tog akta.

Takav zahtev je sindikat odbio, ali su nastavljeni pregovori sa poslodavcem koji, kako je danas rečeno, „idu u pozitivnom smeru“.

U fabrici „Manjeti Mareli“ u Kragujevcu radi stotinak ljudi.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar