Festival „Grčka u srcu Srbije“ na Šumadija sajmu od 1. do 3. decembra

Udruženje srpsko-grčkog prijateljstva „Filos“ kao inicijator bratimljenja grada Kragujevca i grada Katerini, a uz podršku Grada i Šumadija sajma, organizuje festival „Grčka u srcu Srbije“. Oko sto izlagača iz Grčke predstaviće se na Festivalu. Na konferenciji za novinare najavljen je program Festivala na kojoj su prisustvovali Danka Andonovski, članica Komisije za privredu, razvoj, investicije, urbanizam i planiranje Privremenog organa grada Kragujevca, Aleksandar Štajn, direktor Šumadija sajma i Dragan Stojanović, iz Udruženja „Filos“.

Manifestacija „Grčka u srcu Srbije“, dani srpsko-grčkog prijateljstva organizovaće se u svetlu budućeg pobratimstva grada Kragujevca sa gradom Katerini u Grčkoj. Sa radošću smo prihvatili ovu inicijativu koju je pokrenulo Udruženje „Filos“, izjavila je Danka Andonovski, članica Komisije Privremenog organa grada Kragujevca. Do sada Kragujevac nije bio grad pobratim ni sa jednim gradom u Grčkoj, što ne znači da će biti i jedini. Pored toga što će manifestacija okupiti veliki broj građana i svako naći nešto za sebe, uticaće i na međuopštinsku saradnju na čemu se sve više insistira i najjednostavniji je model međunarodne saradnje. Kragujevac može da se pohvali velikim brojem gradova pobratima i to jedan od naših zaštitnih znakova ali i model kojim možemo da doprinesemo razvoju naše privrede, zaključila je Andonovski.

Ideja da organizujemo Festival „Grčka u srcu Srbije“ nastala je kao posledica grčkih večeri koje smo organizovali poslednjih par godina, rekao je Dragan Stojanović, iz Udruženja „Filos“. Udruženje postoji već deset godina i odlučili smo da malo formalizujemo celu priču, da izađemo iz okvira samo grčkih večeri i da napravimo jedan festival. Na Festivalu će biti oko stotinak izlagača iz cele regije Katerini, iz svih segmenata društva, sport, ekonomija, privreda. Udruženje „Filos“ je iniciralo još jedno bratimljenje o čemu ćemo pričati nakon Festivala, izjavio je Stojanović.

U toku festivalskih dana predstaviće se kulturno – umetnička društva, plesni klubovi, muzičari, horovi, orkestri i dramski umetnici.

Post Author: Milan

Ostavi komentar