Fakultet medicinskih nauka jača međunarodnu saradnju

Fakultet medicinskih nauka Univerzitete u Kragujevcu i Karolinska Univerzitet iz Švedske ozvaničili su višegodišnju saradnju potpisavši memorandum.

Memorandum o saradnji potpisali su dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Andreas Frank Seresed šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju Karolinska Instituta .Saradnja je počela kroz zajednički Erazmus plus program a nastavljena je izborom profesora Jovana Antovića sa Karolinska Instituta za gostujućeg profesora FMN koji je, u prethodnih par godina održao brojna predavanja u Kragujevcu, a veliki broj mladih nastavnika i saradnika FMN se u prethodnom periodu usavršavao upravo u laboratorijama Karolinska Instituta.

Karolinska Institut je najveći medicinski Univerzitet u Švedskoj, sa tradicijom dužom od dva veka, i jedan je od vodećih Univerziteta za medicinske nauke i medicinska istraživanja u svetu. Ovaj Univerzitet se konstantno rangira među najboljim, kako u Evropi tako i u svetu, na brojnim prestižnim rang listama. Prema akademskom rangiranju svetskih univerziteta, odnosno Šangajskoj rang listi za 2023. godinu, Karolinska Institut se nalazi na 37. mestu u svetu i na 8. mestu u Evropi. U okviru oblasti „Klinička medicina“ rangiran je na 31. mestu u svetu i 10. u Evropi dok je u oblasti „Farmacija i farmaceutske nauke“ na 14. mestu u svetu i 7. u Evropi. U oblastima „Javno zdravlje“ je među osam najboljih u svetu. Broji preko 8.000 studenata.

Istraživači Karolinska Instituta svake godine objavljuju oko 7.000 radova u naučnim časopisima.

Prof.dr Andreas Frank Seresed šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju Karolinska Instituta istakao je da potpisivanje Memoranduma o saradnji omogućava produbljivanje saradnje kako na polju istraživanja i edukacije i studenata i nastavnika. ‘

– Verovatno će se nastaviti istraživanje u polju kardiovaskularnih nauka, ali svakako bilo koja oblast koju možemo zajednički da realizujemo biće podržana i kroz naučna istraživanja ali i kroz edukaciju‘, rekao je prof. Serased.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ima izuzetnu međunarodnu saradnju i prvi je sa ovih prostora sa kojim Karolinska Institut potpisuje memorandum o saradnji.

Dobra reputacija FMN presudna, kako je istakao dekan Jakovljević, za ostvarivanje saradnje.

– Pored saradnje sa Univerzitetom u Kanadi, Winipeg, jer je to oblast kardiovaskularnih nauka koja je meni najbliža jedan od najznačajnijih ugovora koji sam potpisao u proteklih pet i po godina je ovaj sa Karolinska Institutom iz Švedske koji je jedan od vodećih instituta u svetu u oblasti biomedicinskih nauka, istakao je prof. Jakovljević.

Potpisnici Memoranduma ističu da će u fokusu saradnje biti sve što je aktuelno u oblasti medicine i što će biti na obostranu korist. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, Danka Andonovska koja je predstavljala grad Kragujevac , direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević, direktor Doma zdravlja dr Vasilije Antića, direktor IZJZ Kragujevac Nebojša Ranković, prodekani, profesori, nastavnici, saradnici i studenti.

Post Author: Milan

Ostavi komentar