Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio 62 godine postojanja

Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a do 2010. godine Mašinski fakultet, obeležio je danas svečanom akademijom 62 godine postojanja.

Fakultet inženjerskih nauka sa smerovima sa svojim smerovima pokretački je stub proizvodnje i IT tehnologije. On doprinosi rejtingu Univerziteta u Kragujevcu koji je sada visoko rangiran na TH listi i povećanju broja studenata kojima ovaj fakultet sve atraktivniji, jer posle završenog fakulteta ne čekaju na posao već se odmah zapošljavaju, kazao je rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović. Sa novim smerovima, softversko inženjerstvo, računarska tehnika, vojno inženjerstvo i tradicionalno mašinstvo, Fakultet inženjerskih nauka ima veliku prolaznost u kompanijama, što je, kako ističe rektor, uspeh rukovodstva fakulteta ali i ranijih generacija, koje su radile na tome.

Svečanoj akademiji su pored naučnih radnika, profesora i studenata ovog fakulteta, predstavnika Vojne akademije, republičkih naučno obrazovnih institucija, Univerziteta u Kragujevcu, privrednih organizacija, javnih preduzeća, prisustvovali i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović i zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović.

Univerzitet je jedna od najvećih komparativnih prednosti grada Kragujevca kada je reč o dovođenju direktnih domaćih i stranih investicija. Fakultet inženjerskih nauka pokazao se kao jedan od najznačajnijih u tom lancu, jer je struktura kompanija koje dolaze u Kragujevac takva da je inženjerski profil nešto što se najviše traži, kazao je Ivica Momčilović. Sudbina ovog grada vezana je i za sudbinu Fakulteta inženjerskih nauka, jer smo uvek bili i ostaćemo industrijski centar a paralelno sa razvojem grada, razvijao se i ovaj fakultet ili obrnuto. Budžet grada za ovu godinu je rekordnih 10,5 milijardi, što najbolje govori o privrednoj aktivnosti i renesansi, ističe Momčilović, koju kao grad doživljavamo, a zajedno sa nama svi fakulteti i Univerzitet. Najveći deo studenata Fakulteta inženjerskih nauka ima stipendije u kompanijama koje su već došle u grad. Svako ko želi da ostane u Kragujevcu i razvij svoju karijeru, zbog ambijenta koji smo kao lokalna samouprava napravili moći će to da čini u svom gradu i tu smo da se dalje razvijamo i rastemo zajedno sa fakultetom i Univerzitetom, poručio je Momčilović.

Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ponosno ulazi u svoju 63. godinu postojanja, koji je rastao i razvijao i danas postao moderan tehnički fakultet. Fakultet inženjerskih nauka ima više od 1800 aktivnih studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama a ove godine upisali smo rekordan broj studenata u prvu godinu osnovnih akademskih studija, kazao je dekan prof. dr Slobodan Savić. Imajući u vidu broj studenata a da su objekti relativno stari, poslednjih godina smo dosta pažnje poklanjali infrastrukturi a posebno renoviranju stare zgrade što ćemo radi stvaranja boljih uslova za rad, nastaviti i dalje. Kako bi unapredili nastavu, nabavljamo i savremena učila koja će našim studentima omogućiti bolje savladavanje gradiva i praktične nastave, prvenstveno na osnovnim akademskim studijama a u planu je nabavka kapitalne laboratorijske opreme čime ćemo unaprediti naučno istraživački rad. Zbog velikih potreba koje iskazuju inostrani studenti, krećemo u internacionalizaciju fakulteta. Potrudićemo se da akreditujemo studijske programe na engleskom jeziku na svim nivoima studija, čime ćemo biti konkurentni u zemlji a posebno u okruženju, najavio je prof. dr Savić

Post Author: Milan

Ostavi komentar