EU finansirala rekonstrukciju dela Kormanskog puta

U okviru posete Kragujevcu šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin obišao je staru industrijsku zonu gde je realizovan projekat revitalizacije i proširenja braunfild lokacije.

Zahvaljujući sredstvima EU PRO urađena je nova servisna saobraćajnica u Radnoj zoni Rakalj i rekonstruisan deo takozvanog Kormanskog puta. Cilj ovog projekta je da sedam postojećih investitora, od kojih tri posluje u pogonima nekadašnjeg „22. decembra“, dobije izlaz na glavnu saobraćajnicu. Ukupna dužina saobraćajnice je oko 1.800 metara, a vrednost radova 800 hiljada evra.
“Kada je UNOPS kroz projekat EU PRO objavio poziv za finansiranje projekata u oblasti infrastrukture za industrijske zone Kragujevac je odmah konkurisao jer je imao spreman projekat. Ovom saobraćajnicom i spletom saobraćajnica kod Krsta na ulazu u grad, aktiviraćemo i dobar deo zemljišta za nove fabrike”, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.
On je dodao daa je izgradnjom saobraćajnice grad dobio i parcelu površine 3,5 hektara kompletno infrastukturno opremljenu. Takođe, deo Iline vode dobio je novi prilaz ka gradu.
“U isto vreme smo izvršili uređenje postojećih saobraćajnica koje izlaze na ovaj put, dobili smo kanalizacionu mrežu, kišnu kanalizaciju i vodovodnu liniju, koju smo pojačali, tako da je celo naselje, zahvaljujući ovom projektu, napredovalo i verujem da se ljudima poboljšao kvalitet života”, kazao je Nikolić.
Hudolin je istakao da Evropska unija podržava unapređenje poslovne i javne infastrukture u lokalnim samoupravama putem EU PRO programa, jer se na taj način stvara povoljno poslovno okruženje za investicije što znači nova radna mesta, a unapređuje se i kvalitet života ljudi.
“Drago mi je da je EU učestvovala u finansiranju ovog projekta bespovratnim sredstvima koji je veoma bitan ne samo za biznis nego i za lokalno stanovništvo. Grad Kragujevac je naš pouzdan partner u realizaciji brojnih projekata, nadam se da će saradnja biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo, a da će sredstva izdvojena u budućnosti biti još veća”, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije Evropske unije Štefen Hudolin.

Post Author: Milan

Ostavi komentar