Erazmus plus Biosint u Kragujevcu okupio predstavnike univerziteta šest zemalja

Za predstavnike univerziteta iz Belgije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, učesnike trogodišnjeg projekta Erazmus Plus Biosint čiji je jedan od nosioca Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović organizovao je prijem.

Upoznajući goste sa istorijom grada Kragujevca, predsednik Petrašinović je istakao da je Kragujevac danas nosilac industrijskog i privrednog razvoja regiona Šumadije i Pomoravlja. Administrativni, univerzitetski, zdravstveni, kulturni i sportski centar koji se ubrzano razvija, grad mladih i grad budućnosti. Kragujevac je grad po meri čoveka, sa svim sadržajima u službi kvaliteta života, kazao je Petrašinović.  Univerzitet u Kragujevcu je naša polazna baza odakle stručan kadar koji se nalazi na rukovodećim mestima u oblasti nauke, medicine, privrede, dolazi pretežno sa kragujevačkog Univerziteta i zbog toga sam jako ponosan, kazao je Petrašinović. Sa Fakultetom medicinskih nauka, grad Kragujevac ima veoma dobru saradnju i svakako nam je čast da budemo domaćin eminentnim naučnim institucijama iz regiona i šire. Siguran sam da ćete osim stručnih predavanja imati vremena da obiđete i kulturno-istorijske znamenitosti na koje su Kragujevac i Srbija  ponosni i da ćete poneti lepu sliku.

Prateći reforme obrazovanja, godinama unazad Univerzitet u Kragujevcu i rektor Filipović zalažu se da se svi fakulteti podjednako budu uključeni u međunarodne istraživačke projekte ali i projekte namenjene sektoru visokog obrazovanja, kazao je prof. dr Dragan Milovanović, redovni profesor na FMN. Univerzitet i Fakultet medicinskih nauka itetako uživa podršku gradonačelnika Nikole Dašića i Grada Kragujevca jer radeći zajednički radimo na dobrobiti naše zajednice, a što će buduće genercije imati mnogo veće i značajnije benefite ovakvih i sličnih međunarodnih projekata, istakao je prof. dr Milovanović.

Prof. dr Aleksandra Vuksanović Božović, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore izrazila je zadovoljstvo što je fakultet na kome je predavač deo projekta Erazmus plus Biosint sa još devet partnerskih institucija iz šest zemalja. Pandemija kovida 19 dala je veliki izazov za internacionalizaciju i razmenu znanja i veština između studenata medicinskih nauka. Projekat je osmišljen za jačanje kapaciteta i digitalne internacionalizacije, učenja na daljinu, razmenu iskustava i znanja sa poznatim i priznatim fakultetima iz regiona. Sigurna sam da će naši studenti imati velike benefite od ovog projekta što je na kraju i zajednička ideja i cilj institucija partnera.

Post Author: Milan

Ostavi komentar