Ekonomski fakultet u Kragujevcu obeležio 62 godine postojanja

Svečanom akademijom kojoj su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Kragujevca, Šumadijskog upravnog okruga, mnogobrojni bivši i sadašnji studenti obeleženo je 62 godine postojanja i rada Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

U prethodnoj godini na osnovnim akademskim studijama upisali smo 343 studenta. Za sve vreme postojanja fakulteta ponosimo se brojem diplomiranih studenata koji je 10909 studenata na osnovnim studijama i 1042 studenta na master akademskim studijama. Ono čime se posebno ponosimo je i naš časopis „Ekonomski horizonti“ koji je ogledalo našeg fakulteta u međunarodnom okruženju.

U planu je akreditacija studijskog programa na engleskom jeziku na osnovnim akademskim studijama „Ekonomija i poslovno upravljanje“ i veći broj kratkih programa studiranja. Intezivno radimo i na tome da stari studentima koje je život naveo ka nekom drugom pravcu i nisu uspeli da završe fakultete, omogućimo da završe fakultet po započetom nastavnom planu i programu koji je važio do 2005. godine – kazala je prof.dr Milena Jakšić, dekan Ekonomskog fakulteta.

Povećanje međunarodne prepoznatljivosti fakulteta i istraživača, jačanje saradnje sa privredom, lokalnom i regionalnom zajednicom, razvoj naučno -istraživačkog podmlatka neki su od najvažnijih strateških ciljeva ove naučne ustanove koji su definisani u skladu sa državnom Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja pod motoom „Moć znanja“.

Ekonomski fakultet je još jedna je u nizu visoko obrazovnih ustanova u Kragujevcu kojim se ponosimo. Sa vama, danas proslavljamo još jednu godišnjicu koji nas podseća da sagledamo značaj Ekonomskog fakulteta za razvoj našeg grada i regiona. Na to uvek podseti prisustvo svih vas, profesora i bivših studenata ovog fakulteta, uspešnih poslovni ljudi na rukovodećim položajima, sa kojima sarađujemo i bez čijeg doprinosa grad ne bi bio ovo što je danas. Vaše stručno i iskustveno mišljenje veoma nam je važno kada donosimo planske i strateške odluke koje se odnose na unapređenje života naših sugrađana i poslovnog ambijenta na teritoriji Kragujevca, zbog čega ste često deo naših razvojnih projekata – kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Prof.dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakla je da je Univerzitet u Kragujevcu prepoznat i vidljiv i to treba da bude podsticaj i drugim univerzitetima u okruženju kako bi zajednički da napravili kvalitativni iskorak i bili što vidljiviji na svetskoj mapi obrazovanja i nauke. Uspostavljanja zajedničkih studijskih programa sa svetskim univerzitetima i fakultetima istakla je kao još jedan od važnih zajedničkih ciljeva u budućnosti.

Želimo da Ministarstvo prosvete bude u kontinuiranom dijalogu sa vama kako bismo oslušnuli sve vaše potrebe, da bismo vam se našli u sprovođenju vaše izazovne misije, a to je školovanje ove divne dece, naših studenata.Zato možemo da kažemo koliko je Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu značajna karika u tome što mi svi zajedno radimo i što planiramo – kazala je prof.dr Marijana Dukić Mijatović.

Na Svečanoj akademiji povodom Dana fakulteta uručene su nagrade najboljim studentima i jubilarne nagrade zaposlenima.

Post Author: Milan

Ostavi komentar