Edukacija pružanja prve pomoći za pripadnike Policijske uprave

U prostorijama Zavoda za urgentnu medicinu Kragujevac, održana je dvosatna obuka ukazivanja prve pomoći za pripadnike Policijske uprave, kojoj su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kao i dr Gordana Đokić, v.d. direktorka Zavoda i specijalista urgentne medicine.

Tokom prethodne dve godine, veliki broj pripadnika rizičnih profesija, kao i zaposlenih u našim ustanovama je prošao ovaj vid edukacije. U skladu za Zakonom o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu, pružanje prve pomoći predstavlja prvu kariku u spašavanju povređenog, kod elementarnih nepogoda, saobraćajnih nesreća i drugih zadesnih situacija. Ključni korak u spašavanju života je ukazivanje prve pomoći do dolaska ekipe Zavoda za urgentnu medicinu – kazala je Gordana Damnjanović.

Prema njenim rečima pripadnici Policijske uprave su svesni činjenice da je njihovo zanimanje veoma rizično i odgovorno i zbog toga oni treba da znaju da na adekvatan način postupe i ukažu prvu pomoć do dolaska stručne medicinske ekipe koja će preuzeti pacijenta.

Cilj obuke bio je da pripadnici Policijske uprave savladaju veštine ukazivanja prve pomoći kod životno ugroženih lica. Polaznicima današnje obuke su naši iskusni lekari i instruktori, dr Slobodan Kitanović, dr Gorica Srećković, dr Aleksandar Kličković i dr Marijana Marinković, objasnili kako da postupe kada posumnjaju da osoba ima infarkt, kako pristupiti osobi koja ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća, kako reagovati kod epileptičnog napada, strujnog udara i spašavanja utopljenika do dolaska naše ekipe – kaže Gordana Đokić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar