Dve izložbe Narodnog muzeja

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u subotu, 18. maja, u 18 časova, u Narodnom muzeju u Kragujevcu, svečano će biti otvorena izložba Narodne banke Srbije „Slike vremena i događaja na srpskom novcu – novac Kneževine i Kraljevine Srbije”.

Novac Kneževine i Kraljevine Srbije predstavljen je u svetlu prelomnih istorijskih momenta kao što su poslednji napori za sticanje državne samostalnosti, zatim proglašenje Srbije za kraljevinu 1882. i dinastičke smene na prestolu 1904. godine, a takođe i kao odraz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Na izložbi će biti prikazana odabrana izdanja novca s kraja 19. i početka 20. veka, koja slikovito govore o istorijskim i društvenim okolnostima u kojima je formirana i s kojima se suočavala mlada srpska država.

Izložba će biti otvorena za javnost od 18. maja do 13. juna.

Takođe, od 19,30 sati u Malom likovnom salonu biće otvroena izložba digitalnog printa na platnu “Sol art”, Prof. dr Dragana Todorovića.

Jedinstvena, originalna i autohtona, umetnost Dragana Todorovića, od samog polazišta do digitalne slike kao krajnjeg produkta, sledi kontrolisanu, smislenu, svrsishodnu putanju, po meri autora. Spoj nauke i umetnosti u ovom slučaju donosi novi entitet, koji ispunjavajući zahteve estetike, istovremeno zalazi u domen konteplativnog i filozofskog.

Post Author: Milan

Ostavi komentar