Dva veka od prvog privrednog udruživanja u Kragujevcu

Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga danas je obeležila Dan komore i jubilej 200 godina od osnivanja esnafa u Kragujevcu. Svečanosti koja je ovim povodom priređena u hotelu „Ženeva luks“, u ime Grada Kragujevca je prisustvovao Nikola Dašić, predsednik Privremenog organa.

Danas je poseban dan za sve nas privrednike, rekao je Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, podsetivši da je pre 200 godina kneza Miloš doneo Naredbu o osnivanju esnafa u Kragujevcu, prvu te vrste u oslobođenoj Srbiji, čime je počelo uređenje privrednog okruženja i osnivanje poslovnih asocijacija u našoj državi. Na kraju smo godine, dodao je on, pa je ovo i prilika da se osvrnemo na rezultate poslovanja. U prvih deset meseci ostvarena je spoljnotrgovinska razmena od preko 2,77 milijarde evre i izvoz od preko 1,6 milijarde evra, što znači da privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u odnosu na isti period prethodne godine beleži rast izvoza od 6,7%. Ono što je posebno značajno jeste da je ostvaren rekordan spoljnotrgovinski suficit koji iznosi oko 444 miliona evra, naglasio je Lučić i izrazio očekivanje da će naredne godine izvoz i spoljnotrgovinski suficit biti osetno veći sa intenziviranjem proizvodnje u sektoru automobilske industrije u Kragujevcu. Zahvaljujući okviru Vlade Republike Srbije, proaktivnoj lokalnoj samoupravi i izuzetno visokoj investicionoj atraktivnosti grada Kragujevca, kao i podršci lokalne poslovne zajednice, referentne kompanije stranih direktnih investitora, ali i domaćih, ulažu u ovaj region. Sve to, uz kadrovski potencijal neophodan za održivost proizvodnje, garancija je uspeha ovih kompanija, istakao je Lučić.

Čitava Šumadija doprinosi pozitivnom spoljnotrgovinskom bilansu Republike Srbije, a sve veća razlika između uvoza i izvoza je ono što karakteriše našu privredu i čime se ponosimo, istakao je Nikola Dašić. Imamo stabilnu kako ekonomsku, tako i svaku drugu politiku u kojoj privreda može u predvidivim okolnostima dobro da se razvija. Kragujevac potencijalnim investitorima može puno da ponudi, pre sve ono što nije posledica kratkoročne politike. Imamo bogato industrijsko nasleđe, sjajan univerzitet i srednje škole, a najbitnije obrazovane ljude spremne da rade u novim kompanijama, naglasio je on, dodavši da je ostvaren i izuzetan odnos između srednjih stručnih škola i privrednika, kao i da Univerzitet programe formira prema potrebama tržišta. Kragujevac je dinamičan i održiv grad, a procedure za sprovođenje investicija su jako kratke. Za to smo često dobijali pohvale od investotora iz inostranstva, što potvrđuje koliko se lokalna samouprava trudi da kroz svoje usluge i servise privredi stvori najbolje moguće uslove kako bi oni što više i bolje radili, gradili i zapošljavali u Kragujevcu, kazao je Dašić.

Na današnjoj svečanosti privrednicima i preduzetnicima koji su dali značajan doprinos privredi Šumadije i Pomoravlja uručena su visoka priznanja – Godišnje nagrade Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Post Author: Milan

Ostavi komentar