Državni data centar u Kragujevcu dobio međunarodni sertifikat za najviši nivo pouzdanosti i bezbednosti

Državnom data centru u Kragujevcu kompanija TÜVIT uručila je sertifikat prema standardu EN 50600, za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka – sertifikat za klasu 4.

Sertifikat predstavlja veliko priznanje kako za Državni data centar u Kragujevcu, tako i za celu Republiku Srbiju, jer je ovo još jedna potvrda da je Srbija lider u oblasti digitalizacije i izgradnje tehnološke infrastrukture u ovom delu Evrope. EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama. Za sada samo osam data centara u zemljama zapadne Evrope poseduje ovaj sertifikat za klasu 4, tako da je Državni data centar u Kragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Međunarodni sertifikat EN 50600 klase 4 koji danas dobijamo još jedan je pokazatelj da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da se pozicioniramo kao regionalni lider u digitalnoj transformaciji i postanemo jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope kada je u pitanju pouzdanost i sigurnost čuvanja podataka i opreme. U rekordnom roku smo izgradili Državni data centar u Kragujevcu po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima gde se čuvaju podaci svih građana, privrede i komercijalnih korisnika i zahvaljujući kojem je Srbija prepoznata od svetski priznatih institucija kao jedan od lidera elektronske uprave, rekao je prilikom uručenja setrifikata ministar Mihailo Jovanović.

TÜVIT sertifikat prema standardu EN 50600 klase 4, potvrdio je da je Državni data centar u Kragujevcu izgrađen po najsavremenijim standardima, da posluje po najvišem nivou bezbednosti i upravljanju u slučaju rizika. Kompanija TÜVIT, deo je TÜV Nord grupe i predstavlja nezavisnu agenciju za procenu standarda infrastrukture za IT usluge.

Pored generalnog direktor TÜV NORD Grupe Dirk Stenkampa, svečanom uručenju sertifikata EN 50600 prisustvovali su predstavnici partnerskih kompanija, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, v.d. direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu u Vladi Republike Srbije, Milan Latinović, direktor Data Cloud Technology Danilo Savić.

Post Author: Milan

Ostavi komentar