Doneta odluka o podizanju Prvog srpskog ustanka

Na današnji dan, 14 februara 869 umro je slovenski prosvetitelj poznat po monaškom imenu Kirilo, Grk iz Soluna rođen kao Konstantin. S bratom Metodijem osnivač je slovenske pismenosti i književnosti, a smatra se da je Kirilo tvorac oble glagoljice. Braća su na slovenski jezik prevela veliki broj biblijskih tekstova i crkvenih rukopisa.

Nemački štampar Johan Gutenberg (Johann), pronalazač tipografije, izuma koji je označio civilizacijski preokret, umro je 14 februara 1468. Usavršio je štamparsku mašinu i osnovao štampariju u rodnom Majncu. Štampao je 1455. Bibliju u više od 100 primeraka, od kojih je četrdesetak sačuvano.

Na skupštini srpskih starešina u Orašcu kod Aranđelovca 14 februara 1804 godine doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Za vođu je izabran Karađorđe Petrović.

Na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića, uz novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu je 14 februara 1835 osnovano prvo pozorište u Srbiji. „Knjaževsko-serbski teatar“ priređivao je jednom sedmično i prazničnim danima predstave za kneza i njegove činovnike i goste, a na repertoaru su bili Vujićevi komadi ili njegovi prevodi stranih dela.

Italijanski inženjer Đuljelmo Markoni (Guglielmo Marconi) počeo je prvo redovno emitovanje radio programa iz Engleske 14 februara 1922.

Na američkom univerzitetu Pensilvanija 14 februara 1946 počeo je da radi elektronski mozak – kompjuter koji je sate normalnog računanja pretvorio u sekunde. Nazvan je ENIAC (Elektronski numerički integrator i kompjuter).

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar