Donacija EU stigla u kragujevačku Hitnu pomoć

Nakon što je 21 kontejner za trijažu i hitnu negu pacijenata, potencijalno zaraženih virusom COVID-19, postavljen tokom prethodne dve nedelje u 15 zdravstvenih ustanova, od kojih se većina nalazi u Beogradu, postavljanje novih kontejnera nastavlja se širom Srbije.

Evropska unija je donirala Kragujevcu 5 medicinskih kontejnera dimenzija 6×2,5 metra od kojih je jedan postavljen na ulazu u Zavod Za hitnu medicinsku pomoć i služiće za pregled pacijenata sa sumnjom na Covid 19. Ovi kontejneri, od kojih je svaki opremljen krevetom za pregled, stolom sa dve stolice, beskontaktnim termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantom za otpatke, važan su segment u ukupnoj borbi sa pandemijom i faktor prevencije jer omogućavaju sprečavanje ulaska potencijalno zaraženih osoba u zdravstvene ustanove.

„U saradnji sa Delegacijom EU i UNOPS-om, Ministarstvo za evropske integracije nastavlja nabavku najneophodnije opreme koja osigurava efikasnu i bezbednu trijažu pacijenata čime se sprečava dalje širenje zaraze u zdravstvenim ustanovama i štite doktori i medicinski radnici koji nose najteži teret u borbi protiv COVID-19. Kontejneri za trijažu predstavljaju deo ukupnog paketa hitne pomoći za koju je EU opredelila 15 miliona evra odakle su nabavljeni maske, termometri, a očekujemo u narednom periodu respiratore, ventilatore, monitore i drugu medicinsku opremu“, izjavila je ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

Nabavka i montaža ukupno 100 kontejnera deo su paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin. Ova donacija namenjena je za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji u Srbiju stižu tokom aprila i maja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar