Dogodio se „Masakr na trgu Tjenanmen“

Rođen je 1886 godine srpski socijalista i publicista Kosta Novaković, jedan od prvaka Srpske socijaldemokratske partije. Zbog revolucionarne delatnosti, osuđen je 1924. na šest meseci, a 1926. na pet godina robije. Iz zatvora je pobegao 1927. i emigrirao u ŠSR, gde je 1937. uhapšen u staljinističkim čistkama i likvidiran – pretpostavlja se 1938.

U Beogradu su 1968 godine izbile najveće studentske demonstracije u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, čiji je uzrok bio ogroman raskorak između stvarnosti – sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala – i zvanične propagande o socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase u društvu. Demonstracije je milicija rasturila brutalnom silom, a sedmog dana protesta je jugoslovenski diktator Josip Broz javno podržao većinu studentskih zahteva, obećavši istragu i kažnjavanje krivaca za obračun milicije sa studentima, što se, međutim, nikad nije ostvarilo. Potom su sa najvišeg mesta u državi „glavni krivci“ pronađeni u „grupi profesora“ Filozofskog fakulteta i njih osmoro je na kraju, zbog „kvarenja omladine“, isključeno iz nastavnog procesa na Beogradskom univerzitetu.

Kineske trupe su 1989 godine ubile više od stotinu studenata koji su demonstrirali na trgu Tjenamen u Pekingu.

U kasarni u Vranju vojnik Jožef Meneder je 1993 godine iz automatske puške ubio sedmoricu vojnika Vojske Jugoslavije i ranio četvoricu, a zatim izvršio samoubistvo.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar