Dodelom priznanja Zavod za urgentnu medicinu Kragujevac obeležio 39 godina rada

Zavod za urgentnu medicinu Kragujevac je 39 godina rada obeležio svečanom akademijom na kojoj su zaposlenima u ovoj ustanovi, donatorima, privrednim preduzećima, preduzetnicima, zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim ustanovama, javnim preduzećima, udruženjima i pojedincima uručene zahvalnice, medalje i plakete i najviše priznanje „Povelja za doprinos u radu i razvoju Zavoda“ koju je dobilo Ministarstvo zdravlja.

Dve godine pandemije okupilo je mnogo prijatelja koji su Zavodu pomogli da prevaziđu sve prepreke na koje smo nailazili, a danas je prvi put prilika da ih okupimo bez straha od pandemije, bez maski i rastojanja od jednog metra, kazala je v.d. direktora Zavoda za urgentnu medicinu dr Gordana Đokić. Svi koje je grad Kragujevac okupio u Kriznom štabu disali su i još uvek dišu kao jedno biće. U ove dve godine nije postojao problem u funkcionisanju Zavoda a da ga nadležni nisu rešili u najkraćem mogućem vremenskom periodu. Trudili smo da odgovorimo na svaki zahtev i molbu, brinuli o bolesnim članovima užih porodica naših kolega koji su morali da budu na svom radnom mestu, a svi zajedno brinuli smo o 200000 Kragujevčana, kazala je dr Đokić i tom prilikom zahvalila svima koji su pomagali tokom pandemije i sugrađanima na razumevanju i strpljenju.

U ime grada Kragujevca 39-ogodišnjicu postojanja i rada Zavoda za urgentnu medicinu, čestitala je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Počelo se skromno, 1983. godine u podrumu Instituta za javno zdravlje, sa dvadesetak zdravstvenih radnika, minimalnom opremom i jednim terenskim vozilom. Danas, 39 godina kasnije, Zavod ima preko 170 zaposlenih i mnogo se toga promenilo. Krenuli su od Službe a danas su Zavod za urgentnu medicinu, a grad Kragujevac se trudio da obezbedi sve neophodne uslove, vozila, opremu, zgradu u kojoj su danas i sve ostalo što je nužno za njegov besprekoran rad, podsetila je Sanja Tucaković. Nedavno su od Ministarstva zdravlja dobili i devet novih vozila, od kojih su četiri prave male klinike. Zadovoljstvo je što je ta pomoć stigla u Zavod gde se radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji i 365 dana u godini i gde greške nisu dozvoljene. Tokom pandemije u Zavodu nije bilo moguće redukovati određene postupke, skratiti procedure, smanjiti broj intervencija ili pacijenata, već su pored svih tekućih poslova morali da obavljaju i ostale poslove koje je prouzrokovala pandemija KOVID-19, zbog toga u ime grada Kragujevca i gradonačelnika izražavam neizmerno poštovanje prema svim zaposlenima i želim im, poručila je Tucaković da nastave sa uspešnim i profesionalnim radom kao što je to bilo i do sada.

Povelja za doprinos u radu i razvoju Zavoda najveće je priznanje koje dodeljuje ova zdravstvena ustanova. Ustanovljena je 2020. godine a prvi dobitnik bio je grad Kragujevac. Ove godine Povelja je dodeljena Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, koja je uručena dr Predragu Sazdanoviću, državnom sekretaru.

Ovo je jako specifična služba u kojoj ne može svako da radi. Lekari i tehničari koji izlaze na teren i svakoga trenutka suočavaju se sa urgentnim stanjem treba da imaju ozbiljan etički, profesionalni i psihološki status i ponosni smo što smo danas u ustanovi najvišeg mogućeg ranga, kazao je Sazdanović. Nakon vozila koja su stigla u kragujevački Zavod za urgentnu medicinu i odličnog prostora koji imaju, neophodno je i kadrovsko ojačavanje, ne samo u Kragujevcu, već i svim drugim službama hitne pomoći, kazao je dr Predrag Sazdanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja i najavio da će to biti jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja u narednom periodu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar