Dodeljeni ugovori o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima koje je na osnovu javnog poziva odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike danas je dobilo blizu 200 Kragujevčana. Ugovore o subvencijama građanima je, u prisustvu predsednika Privremnog organa grada Kragujevca, Nikole Dašića, uručila ministarka rudarstva i energetika, Dubravka Đedović Handanović.

Ove godine smo obezbedili dva i po puta više sredstava i cilj nam je da obuhvatimo isto toliko puta više domaćinstava, istakla je Đedović Handanović i podsetila da je u prethodnom periodu utrošeno oko 2,7 milijarde dinara za sanaciju 20.000 domaćinstava na teritoriji Srbije, dok je sadašnjim programom od 50 miliona evra predviđeno da se sanira 50.000 domaćinstava. Potpisali smo ugovore sa 131 jedinicom lokalne samouprave. Pojačavamo brzinu i iznos sredstava, a građani veoma brzo mogu da osete korist od ovog programa budući da se radi o merama koje se relativno brzo sprovode i imaju trenutni i dugoročan efekat. Samo u Kragujevcu, gradu sa kojim duži niz godina realizujemo mere energetske efikasnosti i u kome smo tokom prethodne tri godine subvencionisali sanaciju 400 domaćinstava, u ovom prvom pozivu dodelili smo 200 ugovora. Još toliko ćemo potpisati do kraja ove ili početkom naredne godine, najavila je ministarka. Izrazivši zahvalnost svima koji učestvuju u programu i misle kako da doprinesu čistijem vazduhu, većem komforu i manjoj potrošnji energije, ona je naglasila koliko je bitno da svi zajedno učestvujemo u energetskoj tranziciji. Svi smo deo ovog procesa koji je jako važan za energetsku stabilnost i sigurnost Republike Srbije i svaki građanin može da da doprinos. U tom smislu pokrenuli smo veliku kampanju kako bi širili i menjali svest svih nas jer od pojedinca sve počinje, kazala je Đedović Handanović.

Javni poziv za građane Kragujevca nije završen, prijave će se primati sve dok ima sredstava, a sledeće godine ćemo raspisati novi, naglasio je Nikola Dašić. U ovoj godini Ministarstvo rudarstva i energetike je učestvovalo sa 30, a Grad Kragujevac sa 20 miliona dinara i urađeno je koliko u prethodne tri. To znači da vraćamo energetsku efikasnost u naše kuće i objekte, pomažemo stanovništvu da zamene stolariju, izolacione materijale, kotlove, uvedu solarne panele i sve ostalo što je, ne samo sa ekonomskog aspekta bitno za njih, već i sa aspekta zaštite životne sredine i uštede energenata za nas kao društvo, istakao je Dašić i poručio da će sredstva i ubuduće povećavati.

Inače, nakon dodele ugovora, ministarka Đedović Handanović je obišla selo Donja Sabanta gde su započeti radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže. Za rešavanje višedecenijskog problema elektrifikacije ovog sela Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je 35 miliona dinara.

Na tribini o energetskoj efikasnosti koja se održava u prostorijama BIC-a, građani imaju priliku da kroz neposredni razgovor sa saradnicima ministarke dobiju pojašnjenja vezana za proceduru subvencionisanja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar