Direktor JKP Vodovod Kragujevac : Usklađivanje cene vode sa povećanjem troškova proizvodnje

Direktor JKP Vodovod Kragujevac Nebojiša Jakovljević oglasio se danas sa pojašnjenjem strukture cene vode u Kragujevcu i obrazloženjem poskupljenja, što možemo pripisati odgovoru na jučerašnje saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke vezano za cenu vode u Kragujevcu :

U septembru računi za utrošenu vodu u Kragujevcu biće uvećani za 20 posto. Povećanje cene vode uslovljeno je rastom cena energenata, električne energije, hemikalija i materijala za održavanje. Poskupljenje od 20 posto samo je polovina od potrebnog povećanja za koje je ovo preduzeće tražilo saglasnost od svog osnivača. U prilog tome i podatak da je odlukom Gradskog veća u Leskovcu od 25. jula, voda za domaćinstva skuplja za 61,2 posto sa PDV – om.

Cene naših usluga, prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Nebojše Jakovljevića formiraju se tako da one samo pokrivaju troškove koji nastaju u toku procesa proizvodnje i distribucije higijenski ispravne vode, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda. Konkretno povećanje cena vode uslovljeno je rastom cena energenata. U periodu od decembra 2020. godine do danas cene goriva su porasle u proseku 70 posto, hemikalija za 40 procenata, materijala i delova za održavanje i izradu vodovodne i kanalizacione mreže 60 odsto, a cena električne energije počev od 1. avgusta je za 40 posto veća od dosadašnje.

Prema zvaničnim podacima KOMDEL – a iz aprila 2022. godine cena vode za stanovništvo u Kragujevcu iznosi 49,48 dinara/m 3 dok je cena u Beogradu 54,05 dinara/m 3 , Novom Sadu 54,57 dinara/m 3 , Nišu 57,20 dinara/m 3 , što znači da je cena vode u Kragujevcu za 9 posto niža od gradova slične veličine u Republici Srbiji. Prema istim podacima cena vode u Kragujevcu za 77,66 procenata niža je u odnosu na najvišu cenu u Republici Srbiji.

Trenutno građani Kragujevca plaćaju 82,66 dinara/m 3 naknadu za vodu, fekalnu kanalizaciju i prečišćavanje otpadnih voda, pa se po tom osnovu cene između Kragujevca i Beograda ne mogu porediti, jer građani Beograda ne plaćaju naknadu za prečišćavanje otpadnih voda već samo naknadu za vodu i kanalizaciju.

Pored toga, građani i privreda grada Kragujevca i opština Batočina i Knić, duguju JKP „Vodovod i kanalizacija“ 1,1 milijardu dinara, od čega domaćinstva 885, a privreda 232 miliona dinara. To znači da je Vodovod 16 meseci svim potrošačima isporučivao vodu bez dinara naplate. Nedostajuća sredstava obezbeđena su kreditnim zaduženjem u iznosu od 200 miliona dinara za izmirenje dospelih obaveza prema dobavljačima, kao i za održavanje tekuće likvidnosti preduzeća.

I pored toga, grad Kragujevac je tokom cele godine uredno snabdeven svim potrebnim količinama higijenski ispravne vode.

Post Author: Milan

Ostavi komentar