„Data centar“ iza „Centra za strna žita“

U Kragujevcu je planirana izgradnja novog državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu. Reč je o projektu koji je Vlada Srbije proglasila strateškim, a za čiju će realizaciju iz državnog budžeta biti utrošeno 30 miliona evra.

Lokacija „Data centra“ biće neposredno pored „Centra za strna žita“ duž puta koji vodi ka Jovanovcu.Ova lokacija je izabrana izmedju pet koje je grad ponudio državi za izgradnju.Izabrana lokacija ispunjava sve uslove za izgradnju od opremljenosti do bezbednosnih, koji su takodje važni.

“Radi se o objektu koji će se prostirati na 2.400 kvadrata u kome će biti smešteni podaci svih građana Srbije, odnosno ministarstava, lokalnih samouprava i ostalih organa koji su pod ingerencijom Vlade Srbije”, izjavio je Danilo Savić član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“.

Zauzimaće površinu od 4 hektara.

“Kragujevac je posle šest meseci analize izabran u konkurenciji više gradova u Srbiji. Najpre, ovo je univerzitetski grad, potrudili smo se da nađemo lokaciju koja će zadovoljiti jako visoke standarde tog centra u pogledu bezbednosti i sigurnosti, tako da smo ponudili čak pet lokacija. Pored toga, Kragujevac je prepoznat kao grad koji ima kadrove koji će moći tu da rade odnosno opslužuju veoma sofisticiranu i savremenu opremu“, kazao je Savić.

Projekat je sada u fazi izbora konsultanata, prošle nedelje raspisan je međunarodni tender, jer ne samo u Srbiji nego ni u zemljama u okrženju ne postoji objekat takve veličine i standarda, navode na zvaničnom sajtu grada Kragujevca.

Očekuje se da do kraja godine bude završeno projektovanje i dobijanje neophodnih građevinskih dozvola. Izgradnja, kako je planirano, treba da počne početkom naredne godine a ideja je da Data centar u Kragujevcu radi u punom kapacitetu već 2020. godine.

Post Author: Milan

Ostavi komentar