Dašić obišao Resnik

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima iz Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, obišao je danas Resnik, kako bi meštane ovog sela upoznao sa programom podrške kroz subvencije i podsticaje iz gradskog budžeta za razvoj poljoprivrede u ovoj godini, ali i razgovarao sa njima o problemima koje imaju.

Stanovnici Resnika imaju standardne probleme koji se provlače kroz sva naša sela, a tiču se osnovnih uslova potrebnih za život. U Resniku smo nasuli put do groblja sa obe strane, zamenili 50 sijaličnih grla, uradili novu liniju rasvete, ali svakako da ima još puno toga što treba uraditi. Pre svega postaviti novi asfalt, sanirati rupe, a očekujemo, kazao je gradonačelnik Dašić, da se ovo selo, kroz projekat Ministarstva poljoprivrede spoji sa Krčmarima. Govoreći o budžetu za poljoprivredu za ovu godinu, koji je dupliran u odnosu na prethodnu, on je kazao da koliko god da je uvećan, to nikada nije dovoljno. Nadam se da će nam gradske finansije biti takve, da možemo iz godine u godinu da ga povećavamo. Mi jesmo uradili dosta toga, i još ćemo dosta toga uraditi, ali strpljenje je ono što nam je potrebno, jer Kragujevac ima dosta sela i nijedno ne smemo da zaboravimo, poručio je Dašić.

Posetu Resniku gradonačelnik Kragujevca je iskoristio da obiće i ovdašnju osnovnu školu koja ima 70 đaka, što je za jedno selo značajan broj. Velika snaga Resnika su deca, a na gradu Kragujevcu je da nađe načina da ovu, kao i sve ostale škole u gradu i okruženju obnovi i dovede u pristojno stanje. U školi je stolarija u lošem stanju, zidovi neokrečeni, učionice se greju na bubnjare, a Resnik zaslužuje, kazao je Dašić zaslužuje da ima školu koja je prilagođena broju učenika i vremenu u kome živimo.

Inače, agrarni budžet za 2022. godinu iznosi 50 miliona dinara i uvećan je za 100% u odnosu na 2021. godinu. Iznos od 50 miliona dinara biće realizovan kroz subvencije i podsticaje namenjene poljoprivrednim gazdinstvima, a visina podsticaja kretaće se od od 50 do 100% od vrednosti investicije. Biće realizovano 12 programa, a preko Agrarnog budžeta, grad Kragujevac će pružiti podršku i mladim nosiocima poljoprivrednih gazdinstava tako što će svi nosioci gazdinstva mlađi od 40 godina dobiti uvećan podsticaj od 10% u odnosu na ostale korisnike. Raspisivanje konkursa i javnih poziva, očekuje se nakon dobijanja potrebnih saglasnosti od nadležnog Ministarstva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar