Danas u Sobovici počela izgradnja Mind-Parka

Industrijski kompleks Mind park, čija izgradnja je počela danas u Lužnicama kod Kragujevca, a obeležavanju početka radova prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, osmišljen je kao grad u malom sa svim sadržajima koji su neophodni za svakodnevan život.

Pored toga, što će Mind park biti industrijski kompleks, on će se i utopiti u prirodni ambijent a posebna pažnja biće posvećena zaštiti životne sredine.

Prvi objekat u okviru parka trebalo bi, prema planu, da se završi u novembru ove godine, a izvođač radova je Tehnogradnja iz Kruševca.

U junu ove godine na površini od 10 hektara počeće izgradnja upravne zgrade Mind parka, a u sledećenoj fazi gradiće se dečije obdanište i polikliničko – dijagnostički centar, sa najsavremenijom opremom.

Pored toga, Mind park će imati i centar za istraživanje, razvoj i edukaciju, učionice prostor za praktičnu nastavu i savremene laboratorije u kojima će mladi stručnjaci tragati za inovativnim rešenjima, načinima optimizacije procesa proizvodnje i dobijanja patenata kao i prostor za podršku start-ap projektima.

Kako navode iz Mind parka, u zgradi inžinjeringa radiće veliki broj inžinjera iz različitih oblast, a ne samo za potrebe industrije šinskih vozila.

Predviđena je i izgradnja sportskih terena i multifunkcionalne hale, kao i izgradnja aerodromske piste.

Investitor za projekat Mind park je kompanija „Mind Real Estate“ koja je deo Milanović Indrustries Gruop – Mind Group, koja je u vlasništvu Bratislava Milanovića.

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da “za ljude u Šumadiji danas počinje drugačija i neuporedivo bolja budućnost, jer je u srce Šumadije došao Simens – ponos nemačke industrije”.

On je kazao da će kompanija Simens proizvoditi vozove i tramvaje, te da će nam biti potrebno mnogo inženjera, stručnjaka, znanja i energije…

“Vozovi i tramvaji koji danas saobraćaju u Briselu proizvodiće se i u Srbiji, a da bismo to izveli biće nam potrebno mnogo obučenih radnika”, poručio je predsednik u Kragujevcu pokazujući maketu voza kakav saobraća Briselom, a proizvodiće se u Kragujevcu u Simensovim pogonima.

“Nemačka u Srbiji već zapošljava 44.619 radnika, a sa novim investicijama značajno će preći 50 hiljada radnika. Tako da Nemačka za nas postaje, ne samo najvažniji spoljno-trgovinski partner, već njihove kompanije postaju i najvažniji poslodavac”, poručio je predsednik i zahvalio je ljudima iz Kragujevca i drugim preduzećima na realizaciji industrijskog parka, a posebno ambasadoru Nemačke u Srbiji Akselu Ditmanu na podršci upućenoj našoj zemlji.

Ditman je rekao da je zajednički projekat “Mind park” pokazatelj dugogodišnjeg partnerstva i saradnje Nemačke i Srbije i podvukao da pored ekonomske, Srbija ima podršku Nemačke i na putu ka EU.

Post Author: Milan

Ostavi komentar