Danas je „Međunarodni dan fizičke aktivnosti“

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se 10. maja u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja. Ovaj dan se i u našoj zemlji obeležava pod sloganom “Kretanjem do zdravlja”.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravlje Kragujevac fizička neaktivnost, uz nepravilnu ishranu, nove tehnologije i urbanizaciju, predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.
Prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije u 2013. godini skoro polovina stanovništva se bavilo sedentarnim tipom posla, za razliku od 2006. godine kada je to bila jedna trećina stanovnika.
Redovna i umerena fizička aktivnost smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u kontroli telesne mase, a doprinosi i dobrom mentalnom zdravlju. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje i stvara osećaj pripadnosti zajednici.
Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno, dok je deci potrebno 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.
Institut za javno zdravlje će u saradnji sa Ustanovom za decu “Nada Naumović “obeležiti Međunarodni dan fizičke aktivnosti u obdaništu “Poletarac” aktivnostima metodike fizičkog vaspitanja na temu „Zdravlje je u pokretu“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar