Dan sečanja na stradale i prognane u operaciji „Oluja“

 

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na stradale i prognane u operaciji „Oluja“- Hrvatska vojska je 4 avgusta 1995, u operaciji „Oluja“, ušla u Republiku Srpsku Krajinu, zonu pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Oko 250.000 Srba napustilo domove i krenulo prema Bosni i Jugoslaviji, u najvećem izbegličkom talasu u Evropi od Drugog svetskog rata. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica tražile spas u Srbiji. Nestali se broje stotinama. Ukupno – 1.746 lica. Srbija od Hrvatske traži istinu o 695 nestalih osoba, ekshumaciju 74-oro i identifikaciju oko 900 već ekshumiranih koji se nalaze u mrtvačnicama.

Za zločine u operaciji „Oluja“ niko nije odgovarao, a u žalbenom postupku pred Haškim tribunalom hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su odgovornosti, iako su u prvostepenom postupku osuđeni na 23 i 18 godina zatvora. Hravtska danas slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti, a hrvatska predsednica odlikovala je tim povodom Gotovinu i Markača „Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom“.

Centralna državna manifestacija obiležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“ u Srbiji biće održana danas u Bačkoj Palanci, kada će parastos žrtvama služiti Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Nakon parastosa, uslediće obraćanje svedoka stradanja Jelene Knežević, koja je u avgustu 1995. godine u izbegličkoj koloni došla u Srbiju, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Tradicionalno, pomen žrtvama „Oluje“ biće služen u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

 

 

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar