Dan pobede i Dan Evrope

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Iako je rat zvanično završen tek nekoliko meseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Evrope 9. maj se obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Dan pobede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kom je i definisan budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obeležava i kao Dan Evrope. Nakon razaranja u Drugom svetskom ratu svet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija, pa tako i Evropa –  u drugoj polovini 40-ih i u prvoj polovini 50-ih godina došlo do stvaranja celog niza organizacija na internacionalnom nivou.

Deveti maja 1950. godine francuski ministar spoljnih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik. S francuskog gledišta ponuđena je sasvim konkretna polazna tačka koja je odgovarala i nacionalnim interesima pojedinačnih država, i to u industriji ugljena, železa i metala. Osim što je pridonosila razvoju nemačke teške industrije, ta saradnja omogućavala je i unapređenje procesa pomirenja između Nemačke i Francuske. Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Nemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija u Parizu su potpisale Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugalj i metal. Na taj način stvorena je sasvim nova organizacija a nije bilo reči o slobodnoj trgovinskoj zoni, nego o stvaranju zajedničkog tržišta, u veoma važnom području. Inače,

U Beogradu će danas, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, po drugi put biti organizovana manifestacija „Besmrtni puk“ – šetnja potomaka poginulih u Drugom svetskom – u okviru koje će učesnici izaći na ulice prestonice sa portretima svojih bližnjih. Ova manifestacija, kako se navodi u saopštenju, potiče još od omladinskih akcija šezdesetih godina prošlog veka u Sovjetskom savezu, kada su na ulice izlazili đaci, noseći portrete svojih rodjaka poginulih u borbi za slobodu otadžbine.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar