Centar za strna žita i razvoj sela Kragujevac proslavio jubilej

Svečanom akademijom i naučnim skupom „125 godina primenjene nauke u poljoprivredi Srbije“ u sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu obeležen je jubilej Centra za strna žita i razvoj sela Kragujevac – 125 godina od formiranja Poljoprivredne i hemijske ogledne stanice u Topčideru, prve ustanove naučnog karaktera u tadašnjoj Kraljevini Srbiji. Ova stanica predstavlja preteču jednog broja, danas postojećih naučno-istraživačkih ustanova, među kojima je i Centar za strna žita i razvoj sela Kragujevac. Istovremeno, Centar je ovim obeležio i 75 godina postojanja na teritoriji grada Kragujevca.

Nastale globalne promene, pre svega klimatske, postavljaju nove izazove pred nauku uopšte, a pogotovo kada je reč o njenoj primeni u oblasti poljoprivrede, kazao je savetnik ministra za evropske integracije, Danilo Golubović, koji se obratio brojnim zvanicama skupa. Suočavamo se sa poremećajem na svetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda, porastom broja stanovnika, novim tehnologijama koje izbacuju tradicionalne vrste proizvodnje u poljoprivredi. U pokušaju da se spreči uticaj tih promena s jedne strane, a da sa druge stanovništvo dobije zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu, nauci se nameću novi zahtevi. Zato će promene u delu nauke u poljoprivredi sada biti mnogo brže i intenzivnije, poručio je Golubović i naglasio da su to izazovi gde svi zajedno, nauka, struka, ljudi koji se bave trgovinom u poljoprivredi i Vlade, moraju dati određene odgovore, napraviti adekvatno upravljanje rizikom i ponuditi rešenje.

Centar za strna žita i razvoj sela Kragujevac je kamen temeljac poljoprivredne struke i napretka sela u našem regionu, rekao je član Gradskog veća za razvnomerni i održivi razvoj sela i grada, Damjan Srejić, koji je u ime Grada Kragujevca domaćinima čestitao jubilej. Vaša predanost primenjenoj nauci u poljoprivredi, inovativni pristupi i istraživački rad su doprineli unapređenju poljoprivredne proizvodnje, podizanju kvaliteta useva i unapređenju života ruralnog stanovništva. U današnjem svetu koji se suočava sa izazovima poput rastuće svetske populacije, klimatskih promena i ograničenih resursa, primenjena nauka u poljoprivredi ima ključnu ulogu u pronalaženju održivih i inovativnih rešenja. Vaša uloga u edukaciji, savetovanju i pružanju podrške poljoprivrednicima je neprocenjiva. Kroz organizaciju seminara, radionica i stručnih predavanja, pružate im priliku da usvoje nove tehnike, primene savremene metode uzgoja i poboljšaju svoje poslovanje. Vaša posvećenost i stručnost će biti ključni pokretači u ostvarivanju napretka i postizanju ciljeva u poljoprivredi i ruralnom razvoju, poručio je Srejić.

U proteklih 125 godina prebrodili smo 12 reorganizacija i isto toliko puta promenili naziv, kazala je direktorka Centra za strna žita i razvoj sela Kragujevac, dr Zorica Jestrović. Dinamika i vreme su nas primorali da se okrenemo nekim drugim stvarima. Zahvaljujući razumevanju i podršci Grada Kragujevca uspeli smo da proširimo delatnost i idemo u korak sa vremenom. Pokrivamo skoro sve oblasti poljoprivredne proizvodnje, osnovali smo matičnu službu, radimo voćarstvo, stočarstvo, eko turizam, razne manifestacije koje organizuje Grad Kragujevac, apsolutno sve što je potrebno da se izborimo i ostanemo na tržištu, navela je Jestrović i istakla da stvaranje novih, prvenstveno visokokvalitetnih sorti i visokih kategorija semena strnih žita i njihova dalja distribucija ostaje njihov primarni posao.

Post Author: Milan

Ostavi komentar