Centar za demenciju

U okviru obeležavanja 55 godina od osnivanja, Gerontološki cenatar je danas predstavio novi projekat “Centar za demenciju“ čiju realizaciju je podržala Evropska unija. Cilj ovog projekta je zaokruženje brige o osobama sa demencijom.

-Imajući u vidu veliki trend uvećanja broja osoba koje oboljevaju od demencije, relativno malog poznavanja same bolesti, nama je bila ideja da objedinimo sve na jednom mestu. Prva faza projekta je osnivanje Savetovališta za demenciju gde bi ljudi koji eventualno kod sebe prepoznaju neke znake demencije ili kod svojih članova porodice, mogli da se informišu. U okviru Savetovališta biće otvoren SOS telefon i interaktivni sajt preko koga će svi zainteresovani moći da postave pitanja i dobiju informacije. U okviru projekta je formiran multidisciplinarni tim koji će odgovarati na sva pitanja vezana za ovu oblast – kaže Jelena Milovanović, vd direktorke Gerontološkog centra Kragujevac.

Jedna od projektnih aktivnosti je izgradnja prostora od 86 kvadrata u okviru Gerontološkog centra gde će se pružati usluge dnevnog boravka osoba sa demencijom, od 8-19 časova, svakog radnog dana. To je vid podrške porodici koja se stara o svom obolelom članu. Sledeća faza je privremeni smeštaj u Gerontološkom centru u poseban objekat gde članovi porodice ili neformalni negovatelji mogu da izvrše smeštaj obolele osobe tokom vikenda, najviše na period od 15 dana. Sledeća faza biće trajni smeštaj.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar