Čekaju se rezultati za 1.800 briseva iz šumadijskog okruga

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac rečeno je za agenciju Beta da se čekaju rezultati PCR testiranja za oko 1.800 briseva iz Šumadijskog okruga, koji su prethodnih dana prosleđeni laboratorijama u Beogradu.

Od 6. jula PCR analiza se ne radi u laboratoriji kragujevačkog Instituta za javno zdravlje zbog servisiranja PCR aparata, te se brisevi šalju u laboratorije Batajnica i Vatreno oko u Beogradu.

Od nedelje do utorka 14. jula Institut je uzorkovao 540 pacijenata, a za to vreme su iz Beograda stigli rezultati za 16 od kojih je 13 pozitivnih na virus korona.

U Domu zdravlja je rečeno Beti da za više od 1200 briseva koji su uzorkovani u kovid ambulanti Doma zdravlja od 6.jula nisu stigli rezultati.

„Od 6.jula nam stižu sporadično rezultati testiranja na korona virus, kao i retestiranja, a svakoga dana imamo od 150 do 170 pacijenata u kovid ambilanti , juče je, na primer, bilo 203“, rekla je za Betu portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović.

Ona kaže da svi pacijenti kojima je uzet bris i čekaju na rezultate moraju da budu u izolaciji 14 dana.

Zbog dužeg čekanja na rezultate, poslednjih dana pacijenti često pozivaju telefonom Dom zdravlja kako bi se dobili informaciju o svom statusu da bi, ako su negativni, mogli da izađu iz kućne izolacije kao i njihovi kontakti.

U Institutu za javno zdravlje su ranije saopštili da je njihov jedini PCR aparat na servisiranju zbog čega je laboratorija Instituta prekinula da radi PCR analize uzoraka na kovid-19 , te se oni se šalju u Beograd.

IZJZ je nastavio sa uzimanjem briseva.

Direktor IZJZ Dragan Vasiljević je rekao danas Beti da je raspisan tender za nabavku „robota“ koji će raditi automatski pripremu uzoraka za analizu koja je do sada rađena ručno i da se „sve završava početkom avgusta“.

„RFZO bi trebalo do 1. septembra da nas opremi sa još jednom automatskom robotizovanom ekstrakcijom uzoraka i jednim PCR aparatom“, rekao je Vasiljević.

Sa takvom opremljenošću, kako očekuju, laboratorija u Kragujevcu će povećati kapacitet i dnevno moći da testira do 500 uzoraka.

Post Author: Milan

Ostavi komentar