Bezbednosnom šetnjom najavljen projekat “Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“

U okviru projekta „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“ koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost – UN Women, u Kragujevcu je održana Bezbednosna šetnja koje je krenula od zgrade Gradske uprave, preko Đačkog trga, Malog parka i dalje kroz uži centar grada.

U šetnji su učestvovali Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Goran Joksimović, načelnik Školske uprave, Jelena Milivojević, ombudsman grada Kragujevca, kao i predstavnici mnogobrojnih gradskih institucija i organizacija.

Grad Kragujevac je dobio čast da bude zajedno sa još četiri grada predložen od strane Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da učestvuje u ovom projektu kao grad koji je primer dobre prakse.

U Kragujevcu je u toku realizacija dva lokalna akciona plana, jedan iz oblasti socijalne inkluzije Roma i Romkinja, a drugi iz oblasti rodne ravnopravnosti. Predstoji nam i usvajanje Antidiskriminacionog kodeksa, i u svim ovim oblastima veoma smo posvećeni unapređenju bezbednosti žena i devojčica. Osvetlićemo i jednu potpuno novu oblast koja se tiče planiranja budućih arhitektonskih zdanja u našem gradu koja treba da budu bezbedna, pristupačna i osvetljena kako bi se naše sugrađanke, unuke, ćerke, bake osećale bezbedno i sigurno – kazala je Damnjanović.

Vladimir Vukićević, menadžer projekta „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“ koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost – UN Women istakao je da je cilj projekta skretanje pažnje javnosti da se u budućim planiranjima javnih površina i urbanizma u gradu, obrati pažnja ne samo na funkcionalnost već i na bezbednost i sigurnost svih građana, posebno žena i devojčica.

U okviru ovog projekta biće mapiran čitav grad i određene lokacije koje se smatraju nebezbednim po percepciji njihovih korisnica.

Maja Lalić iz Ženskog arhitektonskog društva, organizacije koja partnerski učestvuje na ovom projektu ističe da je uloga ovog strukovnog udruženja da osmisli kurikulum i podeli stručna znanja o tome kako je moguće učiniti prostore prilagođenijim svim korisnicima, a posebno osetljivim grupama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar