Bezbedniji Kragujevac za sve

Nakon Bezbednosne šetnje nedavno održane u Kragujevcu u okviru projekta “Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru“ koji je u pet gradova Srbije realizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost – UN Woman, dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sastala se sa predstavnicima organizacije Mikser, jedne od partnerskih organizacija u sprovođenju projekta a povod je novi projekat „Bezbedniji Kragujevac za sve“.

Nakon nedavno završenog pilot projekta, Kragujevac je pored četiri lokalne samouprave u Srbiji, ocenjen kao efikasan u oblasti rodne ravnopravnosti ali i prepoznavanju izazova u toj oblasti kao i bezbednosti žena i devojčica u javnom prostoru, izabran je da bude učesnik još jednog projekta o bezbednosti građana, objasnila je dr Damnjanović, članica GV. Kroz prethodne projektne aktivnosti i bezbedonosne šetnje naučili smo kako da mapiramo nebezbedna područja a kroz projekat sa udruženjem Mikser formiraćemo mrežu sa civilnim sektorom, ustanovama i građanima kako bi i sami javljali i davali inicijative za prepoznavanje nebezbednih prostora ili situacija u našoj sredini, kazala je dr Damnjanović. Suština je da u toku realizacije LAP za rodnu ravnopravnost navedemo obe aktivnosti kako bi bile potencijalni izvor za budžetiranje od donatora tokom trajanja strateškog dokumenta.

Radi se o nastavku projekta u kome je Kragujevac učestvovao a podržava ga Kancelarija UN za rodnu ravnopravnost o bezbednosti žena i devojčica u javnom prostoru. Naše udruženje je sa Ženskim arhitektonskim društvom bilo deo tima koji je sprovodio takvu pilot metodologiju o bezbednosti. Kragujevac ima proaktivan stav i preduzimljivost u podizanju svesti građana o izazovima sa kojima se ženei devojčice suočavaju kada je bezbednost u javnim prostorima u pitanju, kaže Maja Lalić, predsednica udruženja Mikser, i zato ćemo zajedničkim radom i umrežavanjem svih aktera u društvu postići delotvorniji efekat i kao rezultat mapiramo izazove za bezbednost ne samo ženskog dela populacije već svih građana.

Post Author: Milan

Ostavi komentar