Besplatni ultrazvučni pregledi za Kragujevčanke

U okviru obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović održala je konferenciju za medije na kojoj je najavljena akcija besplatnih ultrazvučnih pregleda za žene od 20 do 45 godina. Grad Kragujevac je ovu akciju organizovao u saradnji sa udruženjem „Žena uz ženu“ iz Beograda i Domom zdravlja Kragujevac.

Mesec oktobar je u znaku borbe protiv raka dojke, istakla je dr Damnjanović. Nakon završene kampanje koja se odnosila na mamografske preglede, 17. i 18. oktobra (u ponedeljak i utorak) ćemo imati akciju koja je vezana za besplatne ultrazvučne skrining preglede. Skrining podrazumeva pregled zdravih žena kod kojih nisu prisutni simptomi i znaci bolesti i skrining pregledom se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke kada je moguće efikasno lečenje, kazala je dr Damnjanović.

Ovi pregledi su bitni da bi se blagovremeno otkrile promene na dojkama koje zahtevaju lečenje ili operaciju, kazao je dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja Kragujevac. U skrining akcijama otkrije se od 1 do 5 procenata žena koje imaju neke promene na dojkama. Odzivom naših sugrađanki koje shvate koliko je ova akcija važna, sprečićemo da se veliki broj njih razboli od ove bolesti.

Skrining mamografije smo uradili kod 3105 žena i nastavljamo tu akciju. Dom zdravlja će pozivati žene kako bi oko 25 žena dnevno došle na pregled. Želimo da do jula iduće godine pregledamo pet do šest hiljada žena u Kragujevcu, poručio je dr Antić.

Ovom akcijom podižemo svest i reagujemo preventivno, kazala je Marija Lakić, jedan od osnivača udruženja „Žena uz ženu“. Bili smo u preko 30 gradova i urađeno je preko 3000 pregleda i otkriveno 24 kancera.

Skrining pregledi za žene starosti od 20 do 45 godina će se obaviti u dvorištu ATD-a, gde će biti smešten pokretni ultrazvuk. Preglede će obavljati radiolozi iz Beograda i Kragujevca od 12 do 18 sati. Ukoliko bude veliko interesovanje, akcija će se produžiti i nakon 18 sati.

Zainteresovane žene mogu zakazati pregled u periodu od 11.30 do 12 sati kada će dobiti svoje termine za ultrazvučni skrining.

Post Author: Milan

Ostavi komentar