Bazar autizma u Pešačkoj zoni

Udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizovalo je danas u Pešačkoj zoni, tradicionalnu humanitarnu manifestaciju „Bazar autizma“ koju je u cilju podizanje svesti o ovoj društveno osetljivoj kategoriji podržao grad Kragujevac.

Svetski dan autizma koji se obeležava 2. aprila i evropski Dan autizma koji obeležavamo danas su datumi kada senzibilišemo javnost i lokalnu zajednicu na osobe sa autizmom, ukazujemo na to da oni postoje, da su sa nama i da njihove porodice prolaze kroz probleme zajedno sa njima, ukazala je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Dosta toga je urađeno, ali još uvek ne sve i u potpunosti. Nedostaje sistemsko prepoznavanje osoba sa autizmom i njihovih potreba. Na nacionalnom nivou ne postoji registar osoba sa autizmom, kaže Damnjanović i dodaje da prema nezvaničnim procenama, ukoliko uzmemo u obzir da svaka 68. osoba ima neki poremećaj iz autističnog spektra dolazimo do broja od oko 10 hiljada osoba sa potrebama i ovim problemom.

Govoreći o socijalnoj inkluziji, ona je istakla da Udruženje za pomoć osobama sa autizmom ne pomaže samo njima, već i kompletnim porodicama što je jako važno u njihovoj socijalizaciji. Oni imaju potrebe i za uslugama iz oblasti socijalne zaštite kao što su dnevni boravci, dnevni centri, mogućnosti za kratak predah, male domske zajednica odnosno stanovanje uz podršku. Potreban im je dnevni boravak koji bi bio samo za njih, jer zbog specifičnosti potreba, oni ne mogu da ih dele sa osobama sa invaliditetom. Bez obzira što se grad Kragujevac često uzima kao primer dobre prakse, još uvek ima prostora za unapređenje, zaključila je Damnjanović.

Obeležavanje evropskog Dana autizma, Udruženje je otpočelo tokom vikenda na platou ispred Muzeja „21.oktobar“ gde je bio održan „Bazar autizma“. Kako ističe predsednica Udruženja Danijela Nešović, vreme ih je poslužilo, bilo je dosta naših sugrađana a prikupljeno je dosta sredstava od prodaje radova, koja će biti iskorišćena za pomoć osobama sa autizmom. Međutim, ona ističe, da cilj manifestacije nije zarada od prodaje radova, već želja da se podigne svest građana o autizmu, problemima sa kojima se susreću oni i njihove porodice, ali i promocija Udruženja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar