Ana Ivanović u Unicef kampanji za odeljenje neonatalne intezivne nege u Kragujevcu

Unicef u Srbiji za Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, pokreće veliku humanitarnu kampanju pod sloganom „Tako mali da bi u srce stali“ kojom poziva sve građane i firme da podrže modernizovanje odeljenja neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba, u Srbiji na svet dođe više od četiri hiljade sićušnih bića, od kojih čak 60 odsto zahteva neki oblik intenzivne nege i lečenja.

To znači da u našoj zemlji svakoga dana sedam beba ne može da nastavi život bez specifične nege i podrške.

U obzir treba uzeti i činjenicu da je prevremeno rođenje u Srbiji vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

Kampanju je podržala i ambasadorka Unicefa, Ana Ivanović, koja je prošle godine posetila jedinicu neonatalne intenzivne nege u Beogradu.

„Veoma sam srećna kada vidim koliko dece može da preživi ukoliko im za to osiguramo najbolje uslove. Pozivam sve da se uključe u Unicefovu kampanju i pomognu koliko mogu, kako bi svaka beba u Srbiji dobila šansu da preživi i razvije svoje pune potencijale“, izjavila je nekada najbolja teniserka sveta.

Sredstva prikupljena tokom kampanje Unicef će nameniti za opremanje i modernizovanje neonatalne intenzivne nege u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, za pokretanje programa i unapređenje usluga za podršku razvoju prevremeno rođenih beba, te podršku u osnivanju prvog Resursnog centra za rani razvoj dece u Srbiji.

Naime, prevremeno rođenoj deci neophodna je podrška i nakon izlaska iz bolnice, jer imaju veći rizik da kasne u razvoju i da imaju poteškoće u učenju. Stoga su angažovanje i rad sa porodicama radi lakšeg ranog prepoznavanja razvojnih kašnjenja i pravovremene intervencije najvažniji za zdravlje i budućnost deteta, posebno za decu koja su rođena pre vremena.

Kampanja traje od 16. novembra 2020. do 7. januara 2021. godine. U tom periodu građani i firme mogu da doniraju putem Unicefove veb stranice za donacije.

Program Unicefa za podršku prevremeno rođenim bebama odvija se u okviru programa saradnje sa Ministarstvom zdravlja.

 

Izvor : RTS

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar