Ambasador Indonezije posetio Kragujevac

Ambasador Indonezije u Srbiji, Mohamad Čandra Vidja Judha, boravio je juče u Kragujevcu i tom prilikom sastao se sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem i saradnicima.

Novoimenovani ambasador ovu posetu iskoristio je kako bi se upoznao sa privrednim potencijalima grada i uspostavljanjem novih vidova saradnje.

„Кragujevac je jedan od gradova sa kojim želimo da podignemo saradnju na viši nivo. U Srbiji već postoje dve velike indonežanske investicije, fabrika nudli u Inđiji i pečuraka u Кovinu, a kragujevačka kompanija Prizma ima već dugogodišnju saradnju sa Indonezijom što su dobri preduslovi za nastavak i proširenje saradnje u oblasti trgovine i ekonomije. Imajući u vidu da je indonežansko tržište u jugoistočnoj regiji veliko i ima preko 600 miliona stanovnika, pozivam preduzetnike iz Кragujevca i Srbije na sajam Trade Expo u Indoneziji u oktobru, kako bi se upoznali sa potencijalima ove zemlje, ali i indonežanski privrednici sa ponudom srpskih privrednika“ rekao je ambasador Indonezije.

Gradonačelnik Nikolić rekao je da su ambasadoru predstavljeni potencijali Kragujevca i mogućnosti za investitore.

„Pojedine šumadijske kompanije već sarađuju sa Indonezijom, a ima i indonežanskih investitora koji ovde žele da otvaraju svoje pogone i to želimo da iskoristimo. Zbog izuzetno velikog tržišta od 600 miliona stanovnika, veoma smo zainteresovani za saradnju sa njima, a sada gradimo i prijateljske odnose sa Ambasadom Indonezije. U Кragujevcu je nedavno gostovao folklorni ansambl iz Indonezije, a predstavljanjem njihovih umetnika koji dolaze u Beograd kragujevačkoj publici želimo da ojačamo i saradnju u oblasti kulture. Кultura će biti kopča kojom ćemo probati da razvijemo i našu trgovinsku i privrednu saradnju. Želimo da ih upoznamo sa našom industrijskom tradicijom, mogućnostima razvoja, ljudima koji se bave naukom i savremenu tehnologiju primenjuju u proizvodnji i da kod nas dolaze kompanije koje se bave razvojem a ne samo prostom proizvodnjom“ poručio je Nikolić.

S obzirom na to da jedan broj kompanija iz Šumadije i Pomoravlja uvoze robu iz Indonezije, najviše palmino ulje i kakao, a da u Indoneziju izvozimo inhalatore, ambasador se sastao i sa privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori Кragujevac. Potom je obišao i kompaniju Prizma Кragujevac,, koja će u okviru dugoročnog partnerstva sa svojim indonežanskim partnerom, kako je najavio Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Кragujevac, organizovati proizvodnju jednog broja svojih proizvoda u Indoneziji i na velikom tržištu plasirati svoje proizvode.

Post Author: Milan

Ostavi komentar