Ambasada Poljske poklonila park gradu Kragujevcu

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl posetio je danas Kragujevac i sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem obišli su lokaciju na Aerodromu koja je uređena u okviru projekta ’’Uređenje zelenih površina za čistiju sredinu i zdraviju omladinu’’. Reč je o projektu koji je finansiran od strane poljske razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske.

Sa zadovoljstvom dočekujem prijatelje iz Poljske, zemlje u kojoj sam tokom svoje karijere imao prilike da provedem neko vreme. To je gostoljubiv i prijatan narod i po tome se naročito izdvaja, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić. Zahvaljujem se Ambasadi Republike Poljske na velikoj pomoći za uređenje i ozelenjavanje jednog od najvećih naselja u Kragujevcu. Projektom je obezebeđeno da naša omladina, mladi roditelji i deca dobiju lep park u naselju koje je infrastrukturno u potpunosti opremljeno ali ono što je nedostajalo jeste zelenilo i drveće. U okviru projekta ’’Uređenje zelenih površina za čistiju sredinu i zdraviju omladinu’’, Aerodrom pored svih staza i klupa koje su postavljene dobio je i 162 nove sadnice drveća i žbunastog rastinja a pravi rezultat očekujemo na proleće kada sve ozeleni i ovaj deo Aerodroma dobije potpuno novi izgled, kazao je gradonačelnik Dašić. On je podsetio da je ove godine obeleženo 50 godina od potpisivanja Povelje o bratimljenju Kragujevca sa gradom Bidgoščem. Inače sa Poljskom i njihovom Ambasadom, grad Kragujevac ima intenzivnu saradnju, pre svega na planu kulture ali i na svakom drugom planu konstantan i otvoren dijalog, istakao je Dašić.

U okviru projekta na izabranoj lokaciji u jednom od najnaseljenih i najvećih gradskih naselja, nakon pripremnih radova, postavljeno je 12 parkovskih klupa, zasađeno je 44 sadnica četinara i lišćara, 118 žbunastog i ukrasnog šiblja, izrađeno je pet pešačkih staza, ugrađeni su ivičnjaci i behaton ploče.

Ponosan sam i veliko mi je zadovoljstvo što sam već četvrti put u Kragujevcu, gde smo zajedno sa lokalnom samoupravom realizovali jedan od najvećih projekata finansiranih od strane razvojne saradnje Ministarstva spoljnih poslova Republike Poljske, rekao je ambasador Republike Poljske u Srbiji Rafal Perl. Ove godine imamo 6 novih projekata u Srbiji kojima su u fokusu zaštita životne sredine, ali i početkom naredne godine biće otvoreni konkursi za sredstva iz poljske razvojne pomoći. Ambasador Perl je podsetio na dinamične odnose dveju zemalja kako na političkom tako i na planu ekonomije. Poljska je osmi spoljnotrgovinski partner Srbije a imamo i veoma dobru saradnju i na nivou kulture i lokalnih samouprava, a što je najvažnije postoji i traje dinamika i kontinuitet u toj saradnji. Mnogo je sličnosti među našim narodima od jezika, kulture, istorije, prijateljski i gostoljubiv odnos prema susednim narodima su naše najveće sličnosti, istakao je ambasador Perl.

Pre obilaska parka na Aerodromu, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić upriličio je prijem u Skupštini grada za ambasadora Poljske Rafala Perla.

Post Author: Milan

1 thought on “Ambasada Poljske poklonila park gradu Kragujevcu

    Goran

    (28 децембра, 2021 - 5:13 pm)

    Sramota, da je postojao projekat, bila bi planirana i rasveta na tom izrađenim delu… ovako su sve okolo uništili… Direktor JKP „Šumadija obećao je da će sve biti vraćeno u prvobitno stanje, uništene staze, ivičnjaci, zelene površine i na svu muku i parking prostor.. Sve veći mrak je na Aerodromu, vreme je da svane… A

Ostavi komentar