Aktivnosti povodom Svetskog dana srca, starih i kampanje Daj pedalu raku

Tri datuma iz kalendara zdravlja, Svetski dan srca, Svetski dan starih i tradicionalna manifestacija Daj pedalu raku koji se u gradovima Srbije realizuje uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Srbije, Instituta za radiologiju i onkologiju, najavljena su na današnjoj konferenciji održanoj u zgradi Gradske uprave.

Predstavnici resornih institucija Zavoda za zaštitu radnika, Doma zdravlja, Gerontološkog centra, Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja LJubica”, GO Crvenog krsta, organizacija civilnog sektora Volja, kao organizatori programa obeležavanja značajnih datuma u kalendaru zdravlja, učesnici su današnje konferencije, a čitava ta mreža i međusektorska povezanost ne bi bila moguća bez jake institucije u centru sistema javnog zdravlja a to je Institut za javno zdravlje kao i podrške lokalne samouprave u svakom smislu, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ovo su simbolični datumi određeni od strane Svetske zdravstvene organizacije kako bi se skrenula pažnja javnosti na važnost prevencije i podsticanja brige o sopstvenom zdravlju, a naša je obaveza da kroz različite aktivnosti i programe tokom čitave godine to činimo zbog čega je grad Kragujevac iz godine u godinu pohvaljen sa nacionalnog nivoa.

Kragujevac je, pored Subotice, jedini grad u Srbiji koji ima Kutak za kvalitetnije starenje, Dnevni boravak za starije i svaku vrstu podrške za starije sugrađane koja pored institucionalizovane komponente razvija i program međugeneracijske solidarnosti i zdravog starenja kako bi se stariji osećali jednakim i prihvaćenim članovima društva, istakla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

Institut za javno zdravlje u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu radnika će sutra, 29. septembra, povodom Svetskog dana srca organizovati preventivne preglede Kragujevčana u periodu od 10 do 12 sati. Za mališane u vrtiću Kolibri, PU Đurđevdan u istom terminu biće izvedena predstava na temu zdravlja i zdravlja srca. Centar za prevenciju i Socijalnu medicinu Doma zdravlja Kragujevac svakodnevno radi sa Kragujevčanima a tokom čitave godine realizuje brojne terenske posete starijim sugrađanima u gradu i na seoskom području. Korisnici Dnevnog boravka za starije osobe u organizaciji Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja LJubica” će posetiti Oplenac, dok će u organizaciji GO Crvenog krsta stariji iz Kutka za kvalitetnije starenje obići manastir Koporin.

Posle dve godine pandemije na način koji prija našim korisnicima i u skladu sa epidemiološkim merama u Gerontološkom centru uprličićmo druženje i muzički dan kako bismo na neki način obeležili Svetski dan starih, kaže Vesna Martinović, radni terapeut u Gerontološkom centru.

Simboločnim podizanjem zastave Daj pedalu raku ispred zgrade Gradske uprave, tačno u podne, u subotu, 1. oktobra, Kragujevac će osmu godinu zaredom biti deo kampanje Ženskog centra Milica koja ima za cilj podizanje svesti žena o važnosti redovnih preventivnih pregleda i samopregleda, promociju zdravlja i zdravog života.

Cilj kampanje je podizanje svesti kod građana da je rak izlečiva bolest ukoliko se otkrije na vreme a to je moguće samo preventivnim pregledima, kaže Suzana Đorđević, iz Udruženja ‘’Volja’’, partnera u realizaciji kampanje u Kragujevcu. Zato je važno, ističe ona, što više raditi na tome i govoriti ne samo tokom trajanja kampanje Daj pedalu raku, u oktobru, mesecu borbe protiv raka dojke, već tokom čitave godine. Ona je najavila i otvaranje nacionalnog kol centra Udruženja Milica putem koga će izlečene žene pružati podršku ženama kojima je dijagnostikovana bolest i prolaze kroz proces lečenja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar