Akreditacija za studije medicine na engleskom jeziku iskorak ka internacionalizaciji fakulteta, Univerziteta i grada

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu jeod Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju dobio saglasnost za akreditaciju studijskog programa integrisane akademske studije medicine na srpskom i engleskom jeziku. Tim povodom u gradskoj kući, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić upriličio je prijem za dekana Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimira Jakovljevića i prodekana prof. dr Nebojšu Zdravkovića.

Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu već dugo godina je dobro rangiran na Šangajskoj listi najprestižnijih fakulteta u svetu a to je opravdao i uspehom akreditiranja dvojezičnog studiranja. To što će strani studenti izabrati vaš i naš fakultet kao svoju kuću za sticanje visokog obrazovanja, Kragujevac će na sve moguće načine pomoći da bude dobar domaćin i očuvati ugled regionalnog centra ali u širem, evropskom smislu i stati u red sa evropskim univerzitetskim centrima, kazao je na prijemu  gradonačelnik Nikola Dašić.

Univerzitet u Kragujevcu i fakulteti, a posebno Fakultet medicinskih nauka ozbiljno prednjače u svojoj misiji unapređivanja visokoškolskog obrazovanja, jesu na ponos gradu Kragujevcu, istakao je Dašić čestitajući dekanu prof. dr Jakovljeviću  i njegovim saradnicima ali i rektoru prof. dr Nenadu Filipoviću, ističući da je dobijanje akreditacije internacionalizacija kragujevačkog fakulteta, Univerziteta a samim tim i grada Kragujevca. Gradonačelnik Dašić je podsetio da su u poslednjem periodu brojni uspesi na polju obrazovanja i nauke, ističući završetak projekta Centara izvrsnosti, izgradnju Inovacionog disktrikta koji se gradi pored Data centra i mnogo drugih projekata i programa koji Kragujevac oblikuju u prestonicu nauke i obrazovanja.

Od Nacionalnog tela za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju  Fakultet medicinskih nauka je dobio saglasnost za upis u predstojeću akademsku godinu 147 studenata od kojih će 88 studenata upisati na srpskom a 59 na engleskom jeziku. U ceo proces biće uključeno 250 nastavnika i saradnika sa adekvatnim kvalifikacijama. Najveći interesovanje je studenata iz Indije i Irana, kazao je dekan prof. dr Jakovljević.

Dobijanje akreditacije za integrisane akademske studije medicine na srpskom i engleskom jeziku u okviru obrazovno naučnog polja medicinske nauke predstavlja veliki korak za Fakultet medicinskih nauka jer godinama se radi na inovacijama, ocenio je dekan Jakovljević. Od 2003. godine i jednog studijskog programa danas fakultet ima 13 studijskih programa koji se odvijaju samostalno i u saradnji sa drugim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu. Doktorske studije sa Ekonomskim fakultetom, Fakultetom inženjerskih nauka i program sa Fakultetom pedagoških nauka, kazao je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević.

Govoreći o strateškim potezima fakulteta, dekan Jakovljević je istako važnost što većeg broja akreditovanih studijskih programa na engleskom jeziku kako bismo privukli što veći broj stranih studenata ali i radi apliciranja za međunarodne projekte. To je generalno orjentacija Univerziteta u Kragujevcu u budućnosti, objasnio je prof. dr Jakovljević.

Post Author: Milan

Ostavi komentar