Akcija suzbijanja larvi i odraslih jedinki komaraca

Ekipe ovlašćenog izvođača radova deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije EKO-SAN PLUS D.O.O, prema planu i programu realizacije tretmana za suzbijanje larvi komaraca na manjim i većim vodenim površinama i odraslih komaraca na teritoriji grada, danas sprovode aktivnosti. Sa predstavnicima komunalne i ekološke inspekcije, Instituta za javno zdravlje Kragujevac, dr Gordana Damnjanović, Članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obišla je danas izvođenje radova.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Grad Kragujevac godinma unazad vodi odgovornu politiku sprovođenjem javne nabavke za potrebe deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije. Ovlašćeni izvođač radova Društvo za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju EKO-SAN PLUS D.O.O. u toku prepodneva sprovela je tretman suzbijanja larvi komaraca na manjim i većim vodenim recipijentima (bare, kanali i jezera). Uređajima sa zemlje u popodnevnim časovima sprovešće tretman suzbijanja odraslih komaraca, a u pojedinim delovima grada biće izvedeno zadimljavanje, rekla je dr Damnjanović, članica Gradskog veća.

Za namene dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije iz budžeta grada izdvojeno je dva miliona dinara, a za sledeću godinu planirano je 2,5 miliona dinara, podsetila je ona i dodala da se u toku godine, od marta do septembra sprovodi pet tretmana za larvicidne i šest tretmana za odrasle jedinke komaraca. Do kraja septembra preduzeće Ekosan će sprovesti još jedan larvicidni tretman. Značajnu podršku u realizaciji tretmana grad ima od Komunalne i Ekološke inspekcije i pored tretmana koje sprovodi grad, dva se realizuju uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dodala je dr Damnjanović. Tretmanima je obuhvaćeno oko 70 hektara površine, od kojih 25 hektara larvicidnim tretmanom, pet hektara se tretira zadimljavanjem a ostalo je za odrasle jedinke komaraca. Tretiraju se velike vodene površine jezera u Šumaricama i na Bubnju, priobalje Lepenice, parkovi, zelenilo u naseljenim delovima grada i po potrebi, gde sugerišu građani.

Bez obzira na sprovođenje tretmana, apelovala je dr Gordana Damnjanović, sugrađani bi trebalo da vode računa o vodama koje se zadržavaju ili oko odloženih nepotrebnih stvari u dvorištima, jer je svaka vlaga i stajaća voda pogodno tlo za polaganje larvi i povećanje populacije komaraca na teritoriji grada.

Tretmani se sprovode preparatima bezbednim za ljude i životinje a iz Odeljenja za javno zdravlje GU blagovremeno i na vreme obaveštavaju pčelarska društva da preduzmu sve neophodne mere zaštite pčela.

Post Author: Milan

Ostavi komentar