Afera „Index“: Za kupovinu ispita i diploma 61 godina zatvora

hp photosmart 720

Pred Višim sudom u Smederevu danas je, posle desetogodišnjeg suđenja u jednom od najobimnijih postupaka ikada u srpskom pravosuđu, izrečena prvostepena presuda optuženima za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Osuđeno je 16 okrivljenih na ukupno 61 godinu zatvora, među kojima je 12 profesora.

Sudsko veće, kojim je predsedavala sudija Slađana Bojković, donelo je prvostepenu nepravosnažnu presudu. Njom su krivim za primanje mita proglašeni autolimar iz Velike Plane Saša Jovanović, koji je osuđen na šest godina zatvora, profesorka Dragana Petrović na sedam godina i profesorka i nekadašnja pomoćnica ministra obrazovanja Emilija Stanković na pet godina zatvora.

Profesor Srđan Đorđević dobio je tri godine zatvora, profesor i bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveto Purić dobio je najviše – osam godina, profesor Božin Vlašković četiri, profesor Dragan Bataveljić – šest i profesor Ivan Čukalović dve godine. Bivši šef studentske službe Zoran Simić osuđen je na pet godina zatvora, profesor Milena Petrović na tri godine, a profesor Jasmina Nektarijević osuđena je na šest meseci kućnog pritvora. Profesor Nenad Đurđević dobio je tri godine zatvora, referent studentske službe Olivera Kojić dobila je dve godine zatvora, a Andrija Tomović, zaposlen na fakultetu u Kragujevcu osuđen je na tri godine zatvora. Profesori Radoje Brković i Miodrag Mićović dobili su po dve godine zatvora.

Više javno tužilaštvo, za 27 optuženih za primanje mita i podstrekavanje na primanje mita, zatražilo je kazne zatvora u trajanju od ukupno više od 120 godina. U zavisnosti od broja radnji, predložene su kazne u rasponu od dve do 11 godina zatvora. Inače, maksimalna kazna za krivično delo primanja mita je 12 godina. Takođe, tužilaštvo je zatražilo i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi, kao i tražilo zabranu obavljanja profesije za optužene.

|Advokati odbrane najavili su žalbe.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar